Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kombo med tabletter biter på svåra hjärntumörer

Publicerad: 6 juni 2022, 12:01

Låggradiga gliom är långsamt växande hjärntumörer.

Foto: Getty Images

ASCO 2022. Vid en viss form av låggradiga gliom hos barn och unga ger två målriktade läkemedel ett betydligt bättre tumörsvar jämfört med cytostatika, enligt primära fynd.


Ämnen i artikeln:

GliomASCOSödersjukhusetLäkemedel

– Det är spännande resultat. Personligen tror jag att målstyrd behandling av det här slaget är rätt väg framåt för dessa patienter, säger Magnus Bäcklund som är onkolog och verksam vid Södersjukhuset i Stockholm.

Låggradiga gliom är den vanligaste typen av elakartad hjärntumör hos barn, med cirka 40 nya fall i Sverige varje år. Ungefär var femte patient har en särskild mutation i tumörcellerna som kallas BRAF V600. 

Det har forskarlaget bakom den nya studien tagit fasta på. De testade att behandla sådana låggradiga gliom med två målriktade läkemedel som slår mot signalvägar i tumörcellerna. Det handlar om Braf-hämmaren dabrafenib (Taflinar) och Mek-hämmaren trametinib (Mekinist) som båda är i tablettform. 

Läs också: Virus blir vapen mot dödlig hjärntumör 

I den dubbelblinda fas 2-studien deltog 110 patienter mellan 1 och 17 år. Alla hade tidigare behandlats för sin cancerform. De lottade till antingen dabrafenib plus trametinib eller standardbehandling med två cytostatika, karboplatin och vincristine. Dessa cytostatika används även inom svensk vård vid låggradiga gliom. 

Det primära effektmåttet var objektiv tumörrespons där man undersökt andelen patienter som nått partiell respons eller komplett respons. Det betyder att tumören krympt eller att tumörbördan helt försvunnit. 

Vid en primär analys låg siffran på 47 procent inom gruppen som fått de målriktade läkemedlen jämfört med 11 procent för standardbehandling. Uppföljningen skedde efter i median 19 månader. 

Ett sekundärt effektmått var progressionsfri överlevnad, tiden utan att sjukdomsbilden förvärras. Den låg i median på 20,1 månader med tablettbehandlingen och på 7,4 månader med cytostatika. 

Tumörrespons, hur tumörstorleken ändrar sig efter behandling, används ofta inom onkologin. Men det är ett något osäkrare mått för hjärntumörer som har ett otydligare växtsätt, påpekar Magnus Bäcklund.

– Fast i det här fallet känner jag mig trygg med att den målstyrda behandlingen faktiskt hade effekt eftersom den progressionsfria överlevnaden förlängs inom gruppen, säger han. 

Andelen svåra biverkningar var lägre bland patienter som fick dabrafenib plus trametinib, 47 procent, medan siffran låg på 94 procent i standardgruppen. 

Patienterna kom från 20 länder. Studien är finansierad av läkemedelsbolaget Novartis. 

Läs mer:

Eric Bouffet med flera. Primary analysis of a phase II trial of dabrafenib plus trametinib (dab + tram) in BRAF V600–mutant pediatric low-grade glioma (pLGG). J Clin Oncol 40, 2022 (suppl 17; abstr LBA2002)

Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev