Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kritisk vård har skjutits upp under pandemin

Publicerad: 28 maj 2021, 06:19

Under pandemin har vård skjutits upp även om en fördröjning kunnat innebära allvarliga konsekvenser för patienterna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under pandemin har vård skjutits upp även om en fördröjning kunnat innebära allvarliga konsekvenser för patienterna.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Jönköpings län

Det visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Ekot har frågat 62 sjukhus som bedriver intensivvård och av dem har 51 svarat. Av de svarande säger 15 att man på grund av den ökade belastningen som pandemin inneburit har skjutit på vård som egentligen borde ha prioriterats.

Läs också: Tre av tio betalar fetmakirurgi själva

Lika många sjukhus svarar att coronavården nu innebär allvarligare konsekvenser för den övriga vården än tidigare under pandemin. Övriga svarande säger att konsekvenserna nu är mindre eller lika stora som tidigare.

Bland det som har skjutits upp nämns bland annat operationer med risk för behov av intensivvård efteråt och planerade utredningar inom hjärtsjukvård.

– Vi hade ett läge under november, december, förra året, där det blev väldigt ansträngt och i detta fallet ledde det till att vi behövde dra ner på cancerkirurgi och vi hade en del kärlkirurgi också som var avancerat och svårt att få till i tid, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård i Region Jönköpings län, till radion.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev