Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Kvinnor och unga löpte ökad risk vid hjärntumör

Publicerad: 12 maj 2014, 05:30

Kvinnor och unga drabbas särskilt hårt av två former av hjärntumörer som inte producerar hormoner, enligt rön från en ny avhandling.


När patienter drabbas av tumörer i hypofysen som inte producerar hormoner är risken stor att de hormonproducerande cellerna skadas av tumörens tillväxt. Kirurgi och strålbehandling för att ta bort tumörerna kan också skada de hormonproducerande cellerna. Följden blir att patienten underproducerar flera viktiga hormon, som sköldkörtelhormon, tillväxthormon, kortisol och könshormon.

Läkaren Daniel Olsson har tillsammans med kollegor genomfört de två hittills största studierna om dödlighet för de två icke hormonproducerande tumörerna hypofysadenom och kraniofaryngiom i två studier som ingår i en avhandling som Daniel Olsson lagt fram vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Studierna pekar på en ökad generell dödlighet för dem som drabbas av tumörerna.

– Trots den förfinade ersättningsbehandling med olika hormon som finns i dag löper de här patienterna risk för att dö i förtid, säger Daniel Olsson.

I studien på patienter med hypofysadenom ingår 2 795 patienter och i studien på patienter med den ovanligare tumören kraniofaryngiom ingår 307 patienter.

– Patienterna med hypofysadenom förlorade i snitt 2,8 år i livslängd och patienterna med kraniofaryngiom förlorade i snitt 14,6 år, berättar Daniel Olsson.

Vid båda tumörerna var prognosen något sämre för kvinnor och för båda diagnoserna var prognosen sämre för unga som insjuknade.

– För personer under 19 som fick kraniofaryngiom var risken kraftigt ökad. Studierna visar att vi måste inrikta oss på att förbättra behandlingen för unga och kvinnor.

Vid den stora endokrinologikongressen ICE/ENDO i Chicago i juni har de två studierna blivit utvalda för muntliga presentationer och tidigare har Daniel Olsson fått redovisa resultat på kongressen ENDO från de två andra studierna som är med i avhandlingen.

Läs avhandlingen:

Non-functioning pituitary tumours - mortality, morbidity and tumour progression

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev