söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Laboratorier pekas ut bakom cancerökning

Publicerad: 5 juni 2018, 12:24

Foto: Thinkstock

Screeningprogrammet för gynekologisk cancer har försämrats, något som resulterar i att fler kvinnor än normalt drabbas av livmoderhalscancer. Men exakt vad som gått fel vet inte de ansvariga.

Ämnen i artikeln:

Livmoderhalscancer

För första gången på flera år ökar antalet kvinnor som drabbas av cancer i livmoderhalsen (cervix), efter att ha legat stabilt under cirka 15 år. Ökningen består av runt 100 nya fall per år eller motsvarande 17 procent.

- Det har blivit vanligare att kvinnor som fått besked om ett normalt cellprov senare utvecklar cancer, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande för arbetsgruppen för prevention av livmoderhalscancer.

Ökningen har varit känd i något år, men nu har Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention analyserat orsakerna.

Och det visar sig att det är något i laboratorieprocessen som har försämrats, vilket resulterat i att fler kvinnor drabbats av cancer de senaste 3—4 åren, jämfört med tidigare.

- Tillförlitligheten av screeningprogrammet har alltså blivit något lägre, säger Björn Strander.

Men exakt vad det är hos laboratorierna som försämrats vet inte forskarna. Dessutom är bilden splittrad såtillvida att vissa landsting har en kraftig ökning av antalet nya cancerfall, medan andra inte har någon ökning alls.

- Det är ganska stora variationer, vilket gör det svårt att hitta orsaken. Men oavsett behöver alla laboratorier gå till botten med detta, säger Björn Strander.

Ökningen har skett under en period då flera landsting uppdaterat metoden för att preparera cellproverna, men det är fortfarande oklart om detta bidragit till försämringen.

Ska jag vara orolig, om jag som kvinna nyss lämnat ett cellprov och fått beskedet att det är normalt?

- Vår analys visar att det fortfarande är extremt ovanligt att man får cancer några år efter besked om normalt cellprov. Risken har ökat något, men screeningprogrammet ger fortfarande det bästa skyddet som finns, säger Björn Strander.

Än så länge har dödligheten inte ökat till följd av detta, men tillförlitligheten i programmet har minskat från 90 till 88 procent.

- Det betyder att den skyddseffekt som tidigare var 90 procent för kvinnor som deltar fullt ut i programmet, nu är 88 procent i stället. Det är fortfarande en hög siffra. Men skyddseffekten ska öka, inte minska. Därför är det viktigt att landstingen nu tar reda på exakt vad det är som har försämrats, säger Björn Strander.

Om inte annat, säger han, kommer detta program bli än säkrare om några år när landstingen gått över till virusbaserade analyser, något som redan har påbörjats i flera landsting.

- Det är jag helt övertygad om, men till dess ska vi givetvis vända på alla stenar för att hitta orsaken bakom denna försämring, säger Björn Strander.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev