Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lågt deltagande påverkade inte resultatet av screening

Publicerad: 19 mars 2009, 12:22

Andelen fall av kolorektalcancer som upptäcks bland dem som undersökts i screeningprogram påverkas inte av att få personer deltar i programmet.


Det visar en undersökning av deltagandet i screening för kolorektalcancer som gjorts av danska Sundhedsstyrelsen.

Ett av orosmomenten i samband med stora screeningprogram för till exempel cancer är hur ett lågt totalt deltagande i befolkningen påverkar den andel cancerfall som hittas bland dem som faktiskt deltar. Risken kan vara att de som deltar är friskare än de som väljer att avstå och att screeningprogrammet därför får mindre effekt än avsett.

Men den danska studien pekar alltså på att så inte verkar vara fallet. Undersökningen följer två försök med screening för kolorektalcancer. Screeningen gjordes med avföringstest i Vejles och Köpenhamns län 2005–2006. Av de totalt 177 148 inbjudna personerna deltog bara 48 procent, mot beräknade 60.

Forskarna jämförde sedan utfallet med undersökningar av andra screeningprogram där deltagandet varit betydligt högre. De kunde konstatera att det inte var någon skillnad i hur stor andel cancerfall som upptäcktes bland deltagarna i dessa studier jämfört med i de danska.

I en kommentar till rapporten konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, bland annat att den danska analysen visar att kostnadseffektiviteten av screeningen varierade, beroende på hur många som deltog.

Läs mer:

Rapporten från Sundhedsstyrelsen och SBU:s kommentar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev