Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Läkare från Karolinska angriper Försäkringskassan

Publicerad: 2 december 2009, 10:10

Att som nu sker tvinga kroniskt sjuka cancerpatienter med svåra symtom att söka heltidsarbete är orimligt. Det skriver sju läkare och en kurator vid onkologen på Karolinska universitetssjukhuset i ett debattinlägg.


Det rådande regelverket för sjukskrivning fastställer att personer med så kallad restarbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Bedömer Försäkringskassan att en person har 100 procents arbetsförmåga i något arbete på arbetsmarknaden förlorar personen sin sjukpenning.

Enligt de anställda på Karolinska universitetssjukhuset som har skrivit debattartikeln i Dagens Nyheter försvårar denna regel återgång i arbete för cancersjuka patienter:

Om en återgång i arbete överhuvudtaget ska vara realistisk för personer med kronisk cancer, behöver arbetstiden långsamt trappas upp samtidigt som arbetsgivaren erbjuder ett aktivt stöd. I stället prövas arbetsförmågan mot ett tänkt arbete trots att ett sådant inte existerar i verkligheten!

Artikelförfattarna skriver vidare att de känner till flera fall där kroniskt sjuka cancerpatienter med symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner och biverkningar av behandlingen har fått sin sjukpenning ifrågasatt då de enligt Försäkringskassans bedömning har 100 procents arbetsförmåga.

De skriver också att de utgår ifrån att det inte varit politikernas avsikt att tvinga personer med livshotande sjukdomar att söka heltidsarbete, utan att det är en följd av okunskap hos lagstiftaren och Försäkringskassan. Läkarna och kuratorn föreslår därför att regelverket justeras så att det passar även kroniskt sjuka cancerpatienter.

Läs debattartikeln:

 Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev