Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkare mister legitimation – igen

Publicerad: 11 oktober 2013, 10:39

2007 blev läkaren av med sin legitimation, 2011 fick han tillbaka den och nu blir den åter indragen.


Journaltexterna är summariska, innehåller egna förkortningar och anmärkningsvärt många stavfel. Vidare saknas det helt dokumentation om resonemang kring val av läkemedel. I vissa fall saknas verifikation av påstådda cancerdiagnoser och i flera fall har kombinationer av lugnande och smärtstillande läkemedel förskrivits som inte varit i överrensstämmelse med gällande rekommendationer.

Efter att ha granskat över 30 patientfall har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, kommit fram till att en allmänläkare i Stockholmsområdet missbrukat sin behörighet att förskriva narkotiska läkemedel, inte handlagt patienter i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet samt varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning. HSAN beslutade i veckan därför att återkalla hans legitimation.

Och det är inte första gången.

2003 fick läkaren en varning av HSAN sedan han behandlat elva hjärtpatienter med EDTA, etylendiamintetraättiksyra, i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. 2007 beslutade HSAN att återkalla läkarens legitimation då EDTA-behandlingen inte upphört. 2011 biföll HSAN läkarens ansökan om att få tillbaka legitimationen och nu återkallar alltså HSAN den för andra gången.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News