lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkemedel lindrade biverkning av cytostatika

Publicerad: 8 april 2013, 13:57

Patienter som fått smärtsamma nervskador efter cytostatikabehandling kan få mindre besvär om de tar läkemedlet duloxetin, visar en studie i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet är de första från en randomiserad fas 3-studie som visar en gynnsam effekt vid det svårbehandlade tillståndet, enligt forskarna bakom studien.

Totalt 231 patienter fick i slumpvis ordning pröva antingen läkemedlet duloxetin eller placebo under fem veckor med två veckors uppehåll mellan behandlingsperioderna.

Samtliga deltagare hade en cancerdiagnos och hade fått nervsmärtor efter behandling med taxan- eller platinabaserade cytostatika.

Efter den första behandlingsperioden på fem veckor rapporterade patienterna som fått duloxetin en större genomsnittlig minskning av sin smärta jämfört med dem som fått placebo, –1,05 jämfört med –0,34 enligt en tiogradig så kallad visuell analogskala.

Vidare uppgav 59 procent av patienterna som initialt fått duloxetin att de fått en lindring av smärtan jämfört med 38 procent i kontrollgruppen.

Även när forskarna analyserade den andra behandlingsperioden såg de att duloxetin var mer effektivt än placebo.

Sammantaget bedömer forskarna bakom studien att effekten av duloxetin var klinisk betydelsefull. De pekar också på att effekten av duloxetin tenderade att vara större hos patienter som fått behandling med platinabaserade cytostatika.

Duloxetin är ett läkemedel som blockerar återupptaget av signalsubstanserna noradrenalin och serotonin i nervändslut. Det är sedan tidigare godkänt för behandling av bland annat depression och diabetesneuropati.

Enligt forskarna bakom studien drabbas 20 till 40 procent av patienterna av smärtsam neuropati efter behandling med neurotoxiska cytoastatika.

Läs hela originalstudien:

Ellen Lavoie Smith med flera. Effect of Duloxetine on Pain, Function, and Quality of Life Among Patients With Chemotherapy-Induced Painful Peripheral NeuropathyA Randomized Clinical Trial. Jama 2013; 309: 1359–1367. DOI: 10.1001/jama.2013.2813

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev