Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Läkemedel med antikropp förlängde liv vid lungcancer

Publicerad: 14 november 2008, 15:19

Patienter med framskriden lungcancer överlevde längre med en kombination av det antikroppsbaserade läkemedlet Erbitux och cellgifter jämfört med enbart cellgifter.


Det visar resultat från en klinisk fas 3-studie som presenterats vid ett pågående vetenskapligt möte om thoraxonkologi i Chicago, USA.

Bakom studien står forskare från sju europeiska länder, bland annat Tyskland, Italien och Ukraina. De har följt totalt 1 125 patienter med framskriden icke-småcellig lungcancer för att se om överlevnaden påverkades av att man till den sedvanliga behandlingen med platinabaserade cellgifter lade läkemedlet Erbitux (cetuximab).

Patienter med denna form av lungcancer har i regel en mycket dålig prognos – bara cirka 10 procent lever fem år efter diagnos.

Resultaten av studien visar att de patienter som fick cetuximab i kombination med cellgifter hade en signifikant högre överlevnad än de som bara fick cellgifter. Medianöverlevnaden var 11,3 månader i cetuximabgruppen och 10,1 månader i den kontrollgruppen.

Lite mer än hälften av de patienter som fick cetuximab utvecklade akneliknande hudutslag. Dessa hade betydligt bättre medianöverlevnad, 15,0 månader, än de patienter som fick cetuximab men inte fick några hudutslag. De senare hade en medianöverlevnad på endast 8,8 månader. Vilken koppling det finns mellan hudutslagen och den bättre överlevnaden är inte känt.

I Sverige används den monoklonala antikroppen cetuximab vid metastaserande koloncancer och avancerad skivepitelcancer i huvud och hals. Preparatet är inte godkänt för behandling av lungcancer.

Studien sponsrades delvis av det tyska läkemedelsföretaget Merck som marknadsför Erbitux.

Fotnot: Vissa av siffrorna i artikeln bygger på data i ett pressmeddelande som har uppdaterats jämfört med siffrorna i abstractlänken ovan.

Abstract, presenterat den 13 november vid Multidisciplinary symposium in thoracic oncology i Chicago (se abstract 8)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev