Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkemedel mot leukemi förlängde överlevnad

Publicerad: 18 februari 2009, 10:30

Patienter med ett förstadium till leukemi överlevde nästan tio månader längre om de fick läkemedlet azacitidin än om de fick konventionell behandling, visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Myelodysplastiskt syndrom innebär att benmärgen producerar för få blodkroppar och utvecklas ofta till akut myeloisk leukemi. Prognosen för dessa patienter är i regel mycket dålig och den enda behandlingen som kan förlänga överlevnaden är benmärgstransplantation, som endast fungerar för en liten andel av patienterna.

I en prospektiv multicenterstudie som publiceras online i tidskriften Lancet Oncology i dag har forskare vid bland annat Hôpital Avicenne i franska Bobigny och Karolinska universitetssjukhuset undersökt hur läkemedlet azacitidin (Vidaza) påverkar överlevnaden hos personer med myelodysplastiskt syndrom.

358 patienter med sjukdomen randomiserades till att antingen få azacitidin eller konventionell behandling med bland annat cellgifter. Vid en första uppföljning var medianöverlevnaden 24,5 månader för gruppen som fått azacitidin jämfört med 15 månader för gruppen som fått konventionell behandling. När två år gått levde 50,8 procent av patienterna som fick azacitidin. I den andra gruppen var överlevnaden endast 26,2 procent vid samma tidpunkt.

I gruppen med konventionell behandling fick några av patienterna dock intensiv cellgiftsbehandling. Skillnaden i medianöverlevnad mellan dessa patienter och de som fick azacitidin var inte signifikant.

Studien är finansierad av företaget Celgene som tillverkar azacitidin.

Lancet Oncology, publicerad online den 18 februari

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev