Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkemedel vände viktnedgång vid spridd cancer

Publicerad: 30 september 2014, 09:30

Esmo 2014 Lungcancerpatienter som minskat i vikt till följd av sin sjukdom kunde återfå en del aptit och kroppskilon genom det nya läkemedlet anamorelin.


Det är slutsatsen av två studier som presenteras på den pågående kongressen för det europeiska sällskapet för medicinsk onkologi, Esmo, i Madrid.

Forskarna följde patienter med spridd sjukdom och som drabbats av så kallad kakexi. Det är ett komplext syndrom orsakad av den underliggande sjukdomen och som innebär utmattning, förlust av kroppsmassa och minskad aptit.

I den ena av studierna fick patienter som lottats till behandling med det ännu experimentella läkemedlet en viktökning på i snitt 2,2 kg efter tolv veckor, jämfört med en ökning på 0,14 kg i placebogruppen. Man såg även förbättringar i andra symtom, som aptit.

I den andra studien gav läkemedlet en viktökning på i snitt 0,95 kg, jämfört med en viktminskning på 0,57 kg i kontrollgruppen. Även här förbättrades patienternas symtom.

I bägge studierna konstaterade forskarna att anamorelin ökade muskelmassan och inte bara fettmassan. Muskelstyrkan påverkades dock inte, mätt med greppstyrka.

Resultaten är sammantaget lovande enligt experten Florian Strasser, som är ordförande i Esmos arbetsgrupp för palliativ vård.

– Det här är första gången i placebokontrollerade fas 3-studier som ett läkemedel mot kakexi visar sig ge effekt på flera komponenter i anorexi-kakexisyndromet vid cancer, säger han i ett pressmeddelande från Esmo.

Han tillägger dock att det troligen måste till mer data innan det är bevisat att läkemedlet gör klinisk nytta.

Anamorelin är ett läkemedel som härmar effekterna av det aptihöjande signalämnet ghrelin. Det utvecklas av det schweiziska läkemedelsföretaget Helsinn Therapeutics.

Läs abstract till studierna:

Jennifer Temel med flera. Anamorelin for the treatment of cancer anorexia-cachexia in NSCLC: Results from the phase 3 studies ROMANA 1 and 2. Presenterad på Esmo-kongressen den 27 september 2014.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev