Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkemedelsföretag kritiseras för stöd till cancerförening

Publicerad: 10 februari 2009, 15:29

Janssen-Cilag AB har varit alltför otydligt med sitt stöd till Blodcancerförbundet. Som straff får företaget betala 30 000 kronor.


Lif, branschorganisation för den forskande läkemedelsindustrin, har på sin hemsida en så kallad samarbetsdatabas där läkemedelsföretag ska uppge vilka kontakter de har med patientorganisationer. Tanken är att det i databasen tydligt ska framgå hur mycket pengar som företagen ger till patientorganisationer, samt hur pengarna är tänkta att användas.

Nu kritiseras alltså Janssen-Cilag för sitt stöd till Blodcancerförbundet. Enligt Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, är beskrivningen på hemsidan så kortfattad att de 75 000 kronor som förbundet fått från företaget kan uppfattas som ett allmänt stöd. Den typen av gåvor är inte tillåtna eftersom pengarna måste gå till ett specifikt projekt och inte får täcka kostnader för ordinarie verksamhet i en patientorganisation.

Janssen-Cilag erkänner att informationen i samarbetsdatabasen varit alltför kortfattad och att anslaget därför kunnat uppfattas som ett allmänt stöd. Företaget påpekar dock att pengarna var riktade till fyra större möten kring myelom, benmärgscancer.

IGM konstaterar att Janssen-Cilag brutit mot god branschsed och dömer företaget att betala en avgift på 30 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev