Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Läkemedelsföretag ville ha mer underlag

Publicerad: 5 november 2015, 10:09

Det omtalade läkemedlet Opdivo (nivolumab) är nu godkänt även för behandling av lungcancer. Detta ”namnbyte” var dock inte orsaken till att introduktionen av läkemedlet dröjt i Sverige, åtminstone inte enligt läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb.


Ämnen i artikeln:

LungcancerSkivepitelcancer

Dagens Medicin har tidigare berättat om de ovanliga turerna kring immunterapiläkemedlet nivolumab, som i juli godkändes vid avancerad lungcancer av skivepiteltyp, se länk nedan.

Läkemedlet godkändes under produktnamnet Nivolumab BMS men har dock inte funnits tillgängligt i Sverige eftersom Bristol-Myers Squibb ville invänta att nivolumab också godkändes under produktnamnet Opdivo. Det senare produktnamnet har redan indikationen avancerat melanom och är det namn som företaget globalt marknadsför nivolumab under.

Nivolumab vid lungcancer har varit prioriterat i den nya processen för ordnat införande i samverkan, som i år sjösatts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Och den införandeprocessen kan ha blivit försenad runt tre månader i och med företagets beslut att inte sätta Nivolumab BMS på den svenska marknaden, enligt Mikael Svensson, handläggare på NT-rådet vid SKL.

Trots frågor från Dagens Medicin lyckades Bristol-Myers Squibb inte konkret förklara hur den valda strategin inte skulle vara långsammare än att tillhandahålla Nivolumab BMS och börja införandeprocessen med det produktnamnet.

Men Nicholas Backman, ansvarig för samhällskontakter och Market Access på Bristol-Myers Squibb, säger nu att det tagit tid att sammanställa ett så bra kunskapsunderlag som möjligt.

– Det är inte så att vi inte haft ett gediget underlag. Men det handlar om att göra underlaget så fullständigt och tydligt som möjligt. För oss gäller det att ta del av alla medicinska data på ett så adekvat sätt som möjligt för att kunskapsunderlagen skulle bli så relevanta som möjligt för myndigheterna, säger han.

Det är inte så att ni i detta fall sätter varumärket på ett läkemedel före patienternas tillgång till effektiv behandling?

– För oss är det viktigt att patienterna får jämlik och skyndsam tillgång till effektiv behandling. Genom kontinuerlig dialog med svenska myndigheter och beslutsfattare strävar vi efter att tillhandahålla relevanta kunskapsunderlag som säkerställer att patienter får tillgång till läkemedel utan onödiga förseningar, säger Nicholas Backman.

Under tiden som den här artikeln färdigställdes har besked kommit från EU-kommissionen att Opdivo fått indikationen avancerad skivepitelcancer.  Godkännandet räknas från den 28 oktober, vilket var tidigare än väntat. Därmed kan också en rekommendation till sjukvården om att eventuellt använda läkemedlet vid lungcancer vara klar tidigare än väntat, enligt Mikael Svensson på NT-rådet – kanske redan den 3 december i år.

En annan version av artikeln publicerades i Dagens Medicins pappersutgåva i går, onsdag den 4 november.

Relaterat material

Strul med namn försenar efterlängtad lungmedicin

Ämnen i artikeln:

LungcancerSkivepitelcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev