Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Landsting lämnar återbud till doktor Watson

Publicerad: 28 november 2017, 09:12

Foto: Thinkstock

Både IBM och flera landstingspolitiker har talat sig varma om superdatorn Watson. Nu ser det ut som ett eventuellt samarbete skjuts på framtiden.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdRegion Jönköpings länLandstinget i Kalmar länRegion Östergötland

I våras berättade Christian Elmehagen, partner för Healthcare på IBM i Sverige, att företaget förde diskussioner med flera landsting kring ett samarbete gällande företagets superdator Watson. Han ville inte säga vilka landsting det gällde men landstingspolitiker i Kalmar, Jönköping och Östergötland har sedan ett år tillbaka uttryckt att de gärna ser att doktor Watson provjobbar i Sydöstra sjukvårdsregionen. Så sent som i midsomras sade Maria Frisk, KD, ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län, att hon hoppades på att Watson skulle kunna börja i skarpt läge inom sjukvårdsregionens onkologi ”inom kort”.

Så blev det inte.

– Något konkret etablerat samarbete finns inte, säger Karl Landergren, planeringsdirektör Landstinget i Kalmar län, till Dagens Medicin.

Företrädare för Sydöstra sjukvårdsregionen har under hösten utvärderat de tre moduler som Watson erbjuder. Journaljämförelsemodulen Watson for clinical trial matching och genmodulen Watson for genomics bedömdes då som ointressanta. När regionen sedan fortsatte att studera den tredje modulen, Watson for oncology, kom den fram till att produkten i nuläget var ”för ofullständig”. I en förstudie föreslås därför att man ska avvakta med ett införande av Watson, men fortsätta att följa utvecklingen.

Watsons kompetens har kritiserats även från andra håll. Danska onkologer har vid en genomgång funnit att superdatorn bara gör rätt var tredje bedömning. En av tre bedömningar anses felaktig och den resterande tredjedelen ofullständig. En genomgång gjord av den amerikanska hälsosajten Stat news konstaterar att Watson inte är i närheten av den revolution av cancervården som superdatorn lanserats som. Kritik som även Sydöstra sjukvårdsregionen tagit del av.

Det finns en politisk vilja, men hur ser det ut från professionen?

– Det finns nog ett intresse för ny teknik. Sedan finns det väl en oftast sund skepsis och det är en del av ett medicinskt vetenskapligt förhållningssätt, säger Karl Landergren men betonar att det är hans personliga reflektion i frågan.

Han tror att artificiell intelligens definitivt kan ha en framtid i den svenska vården men att det ska ske på rätt sätt och med bra kvalitet. Politikerna i Sydöstra sjukvårdsregionen ska fatta ett definitivt beslut kring Watson vid en samverkansnämnd den 1 december.

Dagens Medicin söker även IBM för en kommentar.

Watson

IBM:s molnbaserade superdator Watson är döpt efter IBM:s grundare, Thomas J. Watson. Den kan läsa in 800 miljoner sidor i sekunden och uppges utvärdera tusentals journaler och forskningsrapporter i minuten. Utifrån det lämnas sedan en behandlingsrekommendation.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev