Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Längre väntan på akuten

Publicerad: 12 december 2014, 09:48

Ett snittbesök på akuten är nästan en halvtimme längre än tidigare. Och cancervården är fortsatt ojämlik. Det visar två rapporter från Socialstyrelsen.


På landets akutmottagningar får patienterna vänta i snitt 57 minuter på en läkarbedömning, lika länge som i fjol men sju minuter längre jämfört med 2010 när myndigheten började mäta väntetider. Den totala tiden på akuten har ökat med nästan en halvtimme och var första halvåret 2014 två timmar och 50 minuter, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndigheten poängterar också att multisjuka äldre visserligen får träffa läkare efter lika lång tid som andra patientgrupper, men till följd av vårdplatsbrist blir de sedan kvar på akuten i snitt 35 minuter längre.

De lokala skillnaderna både i och mellan landsting är stora.  Enligt Socialstyrelsen tar ett besök på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala nästan två och halv gånger så lång tid som ett på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Och en patient på Södersjukhuset i Stockholm får vänta närmare fem gånger så lång tid på en läkarbedömning jämfört med en patient på Capio S:t Görans sjukhus, i samma landsting.

När det kommer till cancervården konstaterar Socialstyreslen att väntetiderna ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare år. Och ojämlikheten består. Ett exempel är tjocktarmscancer, den tredje vanligaste cancerformen för både män och kvinnor.

–I Västmanland är medianväntetiden från remiss till behandling 24 dagar. I Södermanland väntar patienterna mer än dubbelt så länge, säger Socialstyrelsens utredare Rocio Winnersjö, i pressmeddelandet.

Relaterat material

Längre väntan på akuten

Vallöfte om väntetid dröjer

Långa väntetider på de stora sjukhusens akuttmottagningar

Vårdförbundet varnar för tidsgränser på akuten

Göran Hägglund (KD) lovar kortare väntetider på akuten

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev