fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Långtidsstudie talar för fördelar med screening

Publicerad: 4 oktober 2013, 13:13

Screening minskade dödligheten i kolorektalcancer i en långtidsstudie som nu ger ytterligare stöd till screening för cancer i tjock- och ändtarm.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

I en amerikansk studie randomiserades 46 551 kvinnor och män mellan 50 och 80 år till att antingen screenas för cancer i tjock- och ändtarm varje år, vartannat år eller att ingå i kontrollgruppen som fick vanlig vård.

Efter i genomsnitt 30 års uppföljning hade 33 020 studiedeltagare avlidit och av dessa var det 732 som hade avlidit på grund av cancer i änd- eller tjocktarmen.

Bland dem som hade screenats årligen var det 1,8 procent som hade avlidit i kolorektalcancer. Motsvarande siffra i gruppen som hade screenats vartannat år var 2,2 procent och bland dem som inte hade screenats alls var den 2,7 procent.

Den relativa riskminskningen var 32 procent för dem som screenades för cancer varje år jämfört med kontrollgruppen.

Forskarna drar slutsatsen att effekten av screening blir kvar efter 30 år. Däremot såg de inte någon signifikant skillnad på total dödlighet i de olika grupperna.

Tidigare rön har också talat för att screening minskar risken för cancer i tjock- och ändtarm och enligt ett förslag från Socialstyrelsen från i somras ska screening för kolorektalcancer också införas nationellt i Sverige. Redan i dag är det infört i Stockholm och på Gotland.

Läs abstract:

Aasma Shaukat med flera. Long-Term Mortality after Screening for Colorectal Cancer. New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMoa1300720

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev