Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lesbiska okunniga om HPV-risk – sjukvården får skulden

Publicerad: 31 juli 2009, 13:16

Lesbiska okunniga om HPV-risk – sjukvården får skulden

Foto: Illustration: Photos.com

Personalen inom vården är dålig på att informera kvinnor som har sex med kvinnor om hur de ska skydda sig mot sjukdomar.


Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, har gjort en enkätundersökning bland drygt 800 kvinnor som har sex med kvinnor. Svaren visar att det är bortglömd grupp när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Samhällets information riktas ofta till heterosexuella eller till homosexuella män.

– Många av kvinnorna i studien har sökt information om säkrare sex hos vården men inte fått svar eller fått felaktig information, säger rapportförfattaren Suzann Larsdotter i ett pressmeddelande från RFSL.

Bland dem som har svarat på enkäten tror 45,1 procent att de inte riskerar att smittas av humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är en missuppfattning.

Nu kräver RFSL att landstingen vidtar åtgärder för att få fler lesbiska och bisexuella kvinnor att gå på regelbundna cellprovskontroller.

– Bristande kompetens inom sjukvården riskerar att leda till ökad ohälsa bland kvinnor som har sex med kvinnor. Vi har rätt till ett kompetent och respektfullt bemötande, säger Ulrika Westerlund, ordförande i organisationens hälsoutskott, i pressmeddelandet.

Läs rapporten:

”Som att slicka på en regnkappa” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev