Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Levercancer kopplas till övervikt hos unga

Publicerad: 20 mars 2017, 23:30

Övervikt och fetma i tonåren kopplas till en högre risk för svår leversjukdom som vuxen, enligt en ny svensk observationsstudie i tidskriften Gut.


Risken är ännu något högre hos personer med ett högt BMI kombinerat med typ 2-diabetes, enligt forskarna som är verksamma vid Karolinska institutet och Lunds universitet.

Tidigare forskning har visat på ett samband mellan fettinlagringar i levern och svåra leverskador. Och de nya fynden stödjer alltså den kopplingen – även om det inte går att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten.

Studien innefattade registerdata från 1,2 miljoner svenska män som utfört sin värnplikt mellan 1969 och 1996. Ett år efter inskrivningen påbörjades uppföljningen som avslutades 2012. Några exempel på svår leversjukdom var levercirros, levercancer och förhöjt blodtryck i leverns portåder, så kallad portahypertension.

Enligt resultaten var risken för svår leversjukdom nästan 50 procent högre hos överviktiga män, jämfört med normalviktiga. Bland män med fetma var motsvarande risk dubbelt så hög. Deltagare som var överviktiga samt diagnostiserade med typ 2-diabetes hade tre gånger så hög risk för leversjukdom senare i livet, jämfört med normalviktiga män utan diabetes.

Eftersom förekomsten av övervikt och fetma ökar i världen kommer sannolikt fallen av leversjukdom och levercancer att stiga framöver, skriver forskarna som efterlyser fler hälsosatsningar för yngre personer. Att screena patienter med typ 2-diabetes för leversjukdom kan också vara ett möjligt sätt att förebygga allvarliga skador i levern, menar de.

Resultaten justerades bland annat för ålder, socioekonomisk status och blodtryck. Forskarna uteslöt deltagare med leversjukdomar som kopplades till alkoholkonsumtion.

Läs mer i abstract:

Hannes Hagström med flera. High BMI in late adolescence predicts future severe liver disease and hepatocellular carcinoma: a national, population-based cohort study in 1.2 million men. Gut, publicerad online den 20 mars 2017. Doi: 10.1136/gutjnl-2016-313622

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News