tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Liten nytta med genomprofilering av tumörer

Publicerad: 5 juni 2017, 06:08

Olivier Tredan, chef för institutionen för medicinsk onkologi vid Centre Léon Bérard i Lyon, Frankrike. Foto: Carl-Magnus Hake

Ny teknik för DNA-sekvensering gör det möjligt att brett leta efter läkemedelsmåltavlor i cancertumörer. Men även om sådana ofta hittas är det relativt få patienter som får testa en behandling mot måltavlan, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I cancervärlden pratas det en del om så kallade basket trials, där man anpassar behandling till tumörers molekylära egenskaper snarare än vad för sorts cancer det är fråga om. Men än så länge verkar den praktiska nyttan vara ganska liten i sjukvåren, åtminstone om man ska tro resultaten från den nya studien.

Det är franska forskare som låtit analysera nästan 2 000 tumörer från patienter med flera vanliga cancersjukdomar som spridit sig i kroppen. Med hjälp av så kallad helgenomssekvensering letade de efter 69 olika muterade gener som i sin tur innebär att tumörerna kan vara sårbara för olika typer av målriktade läkemedel.

Totalt hittade forskarna någon av de aktuella mutationerna i hälften av patienterna, varav de flesta bara hade en mutation. Den vanligaste typen av måltavlor fanns i signalvägen PI3K/mTOR.

En expertpanel rekommenderade en specifik behandling till 35 procent av patienterna. Men hos bara drygt var femte sådan patient sattes behandlingen in, hos de flesta genom att de gick med i en klinisk läkemedelsprövning.

Orsakerna till att patienterna inte fick någon behandling varierade från att de hann bli sämre i sin sjukdom, inte uppfyllde inklusionskriterierna för en studie eller att det aktuella läkemedlet inte hade den korrekta indikationen.

– Vi är inte så överraskade över att så få patienter fick behandling. Det här var i grund och botten en screeningstudie för att leta efter molekylära förändringar. Vi planerar nu kliniska prövningar där vi kan erbjuda olika läkemedel, säger studiens huvudförfattare Olivier Tredan till Dagens Medicin.

De patienter som verkligen fick den skräddasydda behandlingen hade dock en något bättre överlevnad jämfört med dem som inte fick någon sådan behandling. Treårsöverlevnaden var här 54 jämfört med 46 procent.

Läs abstract till studien:

Olivier Tredan med flera. Routine molecular screening of advanced refractory cancer patients: An analysis of the first 2490 patients of the ProfilER Study. J Clin Oncol 35, 2017 (suppl; abstr LBA100)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev