Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Liten vinst med dubbel her2-blockad vid tidig bröstcancer

Publicerad: 5 juni 2017, 13:30

Foto: Thinkstock

Det har varit framgångsrikt att lägga till läkemedlet Perjeta (pertuzumab) både inför kirurgi av tidig her-2-positiv bröstcancer och vid spridd sjukdom. Lika stor blev dock inte vinsten efter operation av tidig bröstcancer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Bland de kvinnor som fått Perjeta tillsammans med standardbehandling i form av Herceptin (trastuzumab) och cytostatika beräknades 94,1 procent ha klarat sig utan återfall efter tre år. Motsvarande siffra var 93,2 procent i placebogruppen som inte fått Perjeta, en skillnad på 0,9 procentenheter.

Skillnaden var lite större, 1,8 procentenheter, bland de patienter som hade spridning till lymfkörtlar. Men på hela tagen är resultaten ändå en besvikelse, enligt Kathy Miller, läkare och bröstcancerforskare vid University of Indiana i USA. Hon kommenterar resultaten i en ledare i New England Journal of Medicine, där studien publiceras samtidigt som den presenterades på Asco-kongressen under måndagen.

Enligt Kathy Miller pekar resultaten på att Perjeta bara kan bli aktuell hos patienter med spridning till flera lymfkörtlar eller till de patienter som accepterar den högre förekomsten av diarrébiverkningar.

Studiens försteförfattare Gunter von Minkwitz är inne på samma linje och anser att resultaten främst ändrar behandling av en undergrupp patienter.

– Detta är mycket tidiga resultat, men givet att den absoluta fördelen med att lägga till pertuzumab var blygsam, bör vi bara överväga att använda det primärt hos kvinnor med högst risk, de med lymfkörtelmetastaser och receptornegativ bröstcancer, säger han i ett pressmeddelande från Asco.

Läs abstract till studien:

Gunther von Minkwitz med flera. Adjuvant Pertuzumab and Trastuzumab in Early HER2-Positive Breast Cancer. New England Journal of Medicine, publicerad online den 5 juni 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1703643

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev