Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande fas 3-data för antikropp mot myelom

Publicerad: 5 juni 2016, 11:30

Tillägg av det nya läkemedlet daratumumab (Darzalex) till en standardbehandling dubblerade antalet patienter med framskridna former av myelom som fick minskad tumörbörda, enligt tidiga resultat från en fas 3-studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– De här resultaten är oöverträffade vid den här cancerformen och kommer lägga grunden för en ny standardbehandling av myelom, säger studiens ledare Antonio Palumbo, professor vid universitetet i Turin, i ett pressmeddelande från Asco.

Studien visar att andelen patienter som fick ett mycket bra behandlingssvar ökade från 29 till 59 procent hos patienter som också fick daratumumab, jämfört med dem som bara fick en standardbehandling med läkemedlen bortezomib och dexametason. Motsvarande siffror för andelen patienter vars tumörbörda till synes försvann helt var 9 och 19 procent.

Effekten av daratumumab sågs till priset av lite mer biverkningar. Samtidigt betonar Antonio Palumbo att effekten också kommer snabbt, vilket gör att patienterna fick mindre smärta och bättre livskvalitet.

Studien omfattade nästan 500 patienter som antingen fått ett återfall i sjukdomen eller som inte svarade på tidigare behandling. Uppföljningen var ännu för kort för att säga hur mycket daratumumab förbättrade den så kallade progressionsfria överlevnaden eller överlevnaden totalt sett.

Daratumumab är nyligen godkänt av EU-kommissionen, men Ulf-Henrik Mellqvist, som är ordförande i Svensk hematologisk förening, vill dock än så länge tona ner betydelsen av läkemedlet för klinisk praxis i Sverige.

– Det här är resultaten är som förväntat bra då daratumumab visat god effekt i tidigare studier. Samtidigt saknar vi data för eventuell överlevnadsvinst och det är också oklart vilka ekonomiska konsekvenser som en kombinationsbehandling kan få. Med nuvarande priser skulle det kosta över 100 000 kronor per patient och månad och då vi fått tillgång till en lång rad potenta läkemedel mot myelom nyligen får man se hur den här kombinationen står sig i den konkurrensen, säger han.

Ur en mer vetenskaplig synvinkel lyfter Ulf-Henrik Mellqvist fram att daratumumab kan bli det antikoppsläkemedel som motsvarar antikroppen rituximabs roll vid lymfom.

– Lymfom och myleom är besläktade sjukdomar. Man kan säga att man länge letat efter myelomsjukdomens motsvarighet till rituximab, som påtagligt förbättrat prognosen vid lymfom. De här resultaten kan vara ett steg på vägen, säger han.

Vid myelom sker en okontrollerad expansion av plasmaceller i benmärgen. Vanliga symtom är skelettsmärtor och trötthet. Runt 600 personer insjuknar varje år i Sverige.

Daratumumab verkar genom att blockera ytproteinet CD38 på tumörcellernas yta, vilket kan ha en direkt celldödande effekt samtidigt som immunförsvaret aktiveras mot tumörcellerna.

Läs abstract:

Antonio Palumbo med flera. Phase III randomized controlled study of daratumumab, bortezomib, and dexamethasone (DVd) versus bortezomib and dexamethasone (Vd) in patients (pts) with relapsed or refractory multiple myeloma (RRMM): CASTOR study. Journal of Clinical Oncology.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev