fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande för elektromagnetiska fält vid hjärntumör

Publicerad: 15 december 2015, 16:01

Utrustningen som patienten gick omkring med.

Foto: Jama

Personer med glioblastom levde längre om de fick behandling med elektromagnetiska fält enligt preliminära resultat från en studie publicerad i Jama. På grund av resultaten fick studien avslutas i förtid.

Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Glioblastom är den allvarligaste formen av hjärntumör och patienterna dör oftast inom ett till två år från diagnos. På senare år har inga behandlingar visat sig öka överlevnaden. Men nu indikerar en studie att behandling med av elektromagnetiska fält skulle kunna hjälpa patienterna.

Lokalt placerade elektromagnetiska fält tros störa celldelningen och metoden har i prekliniska studier visat sig krympa tumörer tillsammans med cytostatika.

I studien hade alla patienterna först fått strålning och cytostatika och slumpades därefter till elektromagnetisk fältbehandling som tillägg till temozolomid eller enbart temozolomid. De som fick behandlingen hade elektroder placerade på sitt rakade huvud och bar utrustningen under minst 18 timmar per dag i fem dagar under en fyraveckorsperiod.

När en interimsanalys gjordes var den progressionsfria överlevnaden, det vill säga tid innan sjukdomen försämrades, 7,1 månader i gruppen som fick behandling med elektromagnetiska fält. I gruppen som enbart fick läkemedelsbehandling var den i snitt 4 månader. Den elektromagnetiska behandlingen gav också längre total överlevnad, i snitt 20,5 månader jämfört med 15,6 månader. Studien var inte placebokontrollerad eftersom det inte ansågs lämpligt.

Resultaten medförde att studien stoppades i förtid och alla patienter fick den aktiva behandlingen. Enligt forskarna är resultaten preliminära därför att de inte utvärderat överlevnaden hos de patienter som ännu inte hunnit följas i 18 månader när studien avbröts.

I en ledarartikel påpekar skribenten John Sampson att resultaten är preliminära, men att studien är den första på ett årtionde som kunnat visa en förlängd överlevnad för glioblastompatienter. Han tar upp att det finns en del frågetecken som gör att resultaten är svårtolkade. Till exempel hade patienterna i elbehandlingsgruppen fått mer cytostatikabehandling. Att studien inte var placebokontrollerad kan också ha påverkat resultatet, skriver han.

På grund av den förlängda överlevnaden så anser skribenten att det är nödvändigt att man tar reda på hur behandling med dessa elektromagnetiska fält påverkar tumörerna.

Studien finansierades av Novocure, som står bakom den utrustning som ger patienten den elektromagnetiska strålningen. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände utrustningen tidigare i höstas.

Läs mer i abstract:

Roger Stupp med flera. Maintenance Therapy With Tumor-Treating Fields Plus Temozolomide vs Temozolomide Alone for Glioblastoma. A Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online 15 december 2015. Doi: 10.1001/jama.2015.16669

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev