Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande läkemedel krympte sex av tio spridda brösttumörer

Publicerad: 13 december 2019, 10:02

Den aktuella studien är gjord på patienter med her2-positiv bröstcancer som redan fått behandlingar, men ändå har spridd cancer.

Foto: Getty Images

En fas 2-studie på en läkemedelskandidat vid långt gången bröstcancer visar mycket lovande resultat. En svensk onkolog kallar den progressionsfria överlevnad som visas ”ofattbart bra”. Studien publiceras i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelBröstcancer

Resultaten presenterades också på en bröstcancerkongress i Texas denna vecka. Henrik Lindman, överläkare och docent vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är på plats.

– Det här är kanske den mest lovande bröstcancerbehandlingen som setts, baserat på tidiga fas 1- och fas 2-data, säger han om de nya rönen.

Läkemedlet det handlar om betecknas DS-8201 och är antikroppen trastuzumab ihopkopplad med deruxtekan, ett cytostatikum. Antikroppen hjälper cytostatikan att nå sitt mål, her2-receptorerna.

I den nu presenterade studien fick 184 patienter en framtestad dos av DS-8201. De hade alla her2-positiv bröstcancer, hade fått tidigare behandling och hade spridd cancer. Placebogrupp saknades.

Henrik Lindman utvecklar varför han ser resultaten som så extra lovande.

– Det är två saker. Responsraten hos en ganska ordentligt förbehandlad grupp med spridd cancer ligger på 61 procent i fas 2 och på 50 i fas 1. Men det mest imponerande var den progressionsfria överlevnaden. Där låg medianen på 16 månader, vilket är ofattbart bra vid behandling i ett så här sent skede. Men man måste ju vara medveten om att det är en icke randomiserad studie, säger Henrik Lindman, själv inblandad i en annan studie i Uppsala på DS-8201.

Det finns ett liknande läkemedel godkänt.

– Det här är mer toxiskt än Kadcyla som finns registrerat i dag och som också är ett bra läkemedel. Men det här är kanske ännu bättre, säger Henrik Lindman.

Bland biverkningarna sågs bland annat minskning av neutrofila granulocyter, anemi, illamående och interstitiell lungsjukdom. Studieförfattarna konstaterar att symtom på lungsjukdom måste tas på stort allvar vid behandling.

Det är japanska Daiichi Sankyo som tagit fram läkemedlet, men nu utvecklas det i samarbete med Astra Zeneca. Företagen meddelade i mars att de ingår ett samarbete och den svenskbrittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca satsar många miljarder i projektet.

– Det är ett litet japanskt bolag som inte har verkat i Europa tidigare, men som  uppenbarligen är väldigt nöjda och glada med de preliminära data man har och gör en världssatsning på det här, säger Henrik Lindman.

Om resultaten håller vad de nu lovar, tror han att DS-8201 på sikt skulle kunna komma in tidigare i sjukdomsskedet. Studier av samma läkemedel pågår även mot vissa former av lungcancer, magsäckscancer och urinblåsecancer där her2-receptorer spelar en roll.

På plats på San Antonio Breast Cancer Synposium i Texas har Henrik Lindman tagit del av flera studier. Vid sidan av DS-8201 ser han en studie om en ny tyrosinkinashämmare, tucatinib, som mest intressant. Dagens Medicin har skrivit även om den studien. 

Ungefär var femte fall av bröstcancer klassas som her2-positiv. Förr var denna cancerform svårbehandlad, men när läkemedlet trastuzumab (Herceptin) kom förbättrades behandlingen avsevärt.

Läs abstractet till studien här:

Shanu Modi med flera. Trastuzumab Deruxtecan in Previously Treated HER2-Positive Breast. New England Journal of Medicine. Publicerad online 11 december 2019. DOI: 10.1056/NEJMoa1914510

Relaterat material

Nytt läkemedel förlängde livet vid spridd bröstcancer

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelBröstcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev