Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande resultat för ny behandling mot hudcancer

Publicerad: 26 augusti 2010, 12:01

Ett nytt sorts läkemedel mot hudcancer fick tumörer att minska hos patienter med en viss mutation.


Metastaserande hudcancer är svårbehandlad och har dålig prognos. Bara 10-20 patienter svarar på de läkemedel som finns i dag.

Men nu visar en läkemedelsprövning i tidig fas tecken på att genterapi kan ge god effekt. I en delstudie svarade mer än 80 procent av patienterna på en ny behandling.

Det nya preparatet PLX4032 bygger på kunskapen om att ungefär hälften av patienter som får hudcancer har en viss mutation i en gen med namnet BRAF. Det nya läkemedlet hämmar bildningen av proteinet som genen kodar för.

I en delstudie minskade tumören med minst 30 procent för 11 av 16 patienter med melanom och den muterade genen. För en av dessa patienter försvann tumören helt.

I en andra delstudie på patienter med metastaserande melanom minskade tumörerna med minst 30 procent för 26 av 32 studiedeltagare. I två fall försvann tumörerna helt.

Biverkningar som uppstod var bland annat hudutslag, ledsmärta och utmattning. Dessa var dosberoende. Ett annat problem var att tumörerna verkar kunna utveckla resistens mot det nya medlet.

Forskarna bakom prövningen skriver att deras studie visar att terapi inriktad på att hämma BRAF-genen kan åstadkomma total eller delvis tumörregression. De lyfter fram att resultaten är upplyftande med tanke på hur svår sjukdomen är, men påpekar också att det ännu är okänt om den nya terapiformen kan förbättra överlevnad.

I en pågående fas 3-studie undersöks hur läkemedlet påverkar överlevnad.

Studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs studiens abstract:

New England Journal of Medicine 2010; 363: 809-819

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev