Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande resultat för parp-hämmare

Publicerad: 4 juni 2017, 12:20

Foto: Thinkstock

Läkemedlet olaparib (Lynparza) kan eventuellt få utökat användningsområde efter goda resultat vid behandling av patienter med spridd bröstcancer, enligt studie som presenterades på Asco under söndagen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Det är glädjande och öppnar upp för målinriktad terapi i en ny patientgrupp, säger Per Karlsson, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin, som är på plats på Asco.

I dagsläget är olaparib, som är en så kallad parp-hämmare, endast godkänd för behandling av Brca-muterad äggstockscancer.

Resultatet från den aktuella studien visar att tumörerna krympte för mer än hälften av patienterna med spridd, Brca-muterad bröstcancer som lottats till behandling med olaparib. Detta kan jämföras med kontrollgruppen där tumörerna minskade i storlek för knappt en tredjedel av patienterna som fick standardbehandling med cellgifter.

Alla patienter som ingick hade innan studiens start genomgått två behandlingsomgångar med cellgifter och de med hormonreceptorpositiv cancer hade även fått hormonterapi.

Olaparib förmådde även skjuta upp tiden till att tumörerna började växa igen med i medeltal tre månader jämfört med kontrollgrupp. De vanligaste biverkningarna med läkemedlet var illamående och lågt blodvärde.

Enligt Per Karlsson är ungefär två till tre procent av alla nya bröstcancerfall Brca-muterade och av dessa är det alltså ännu bara de vars sjukdom har spridit sig som i nuläget är aktuella för behandling.

Han anser även att fler studier behövs för att belysa parp-hämmarnas plats i förhållande till platinabaserad kemoterapi.

En begränsning med studien, där drygt 300 patienter ingick, är att uppföljningstiden inte var nog lång för att kunna visa om behandlingen gav en förlängd överlevnadstid, enligt forskarna bakom studien. De nämner även att de valde att inte inkludera patienter med Her2-positiv bröstcancer i studien eftersom de ansåg att det redan finns effektiv behandling för denna patientgrupp.

Studien är en av fyra som valts ut av arrangörerna för årets kongress till att ha störst potential att påverka vården av patienter. Den presenteras under en plenarsession idag, söndag.

Läs mer i abstract:

Mark Robson med flera. OlympiAD: Phase III trial of olaparib monotherapy versus chemotherapy for patients (pts) with HER2-negative metastatic breast cancer (mBC) and a germline BRCA mutation (gBRCAm). J Clin Oncol 35, 2017 (suppl; abstr LBA4)

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev