måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lovande resultat vid hjärnmetastaser

Publicerad: 6 juni 2017, 23:30

Lars Ny, onkolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Carl-Magnus Hake

De nya banbrytande läkemedlen mot avancerat melanom fungerar även vid hjärnmetastaser. Det är det främsta resultatet inom hudonkologi som onkologen Lars Ny lyfter fram från årets kongress.

Ämnen i artikeln:

ASCOMalignt melanom

– Av olika anledningar har man valt att inte inkludera patienter med hjärnmetastaser i många tidigare prövningar med de nya läkemedlen. Dels har dessa patienter en sämre prognos och man har därför velat studera dem separat, dels har man varit rädd för bristfällig effekt i kombination med allvarliga biverkningar, säger Lars Ny, som är verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I en öppen studie undersöktes kombinationen av immuncheckpointhämmarna nivolumab (Opdivo) och ipilimumab (Yervoy) med resultatet att asymtomatiska hjärntumörer tydligt krympte hos 56 procent av patientienterna.

En annan randomiserad fas 2-studie bekräftades den goda effekten av kombinationen av de två läkemedlen, medan svarsfrekvensen blev sämre hos dem som bara fick nivolumab.

I en tredje studie testades målriktad behandling med dabrafenib (Tafinlar) och trametinib (Mekinist) hos patienter med hjärnmetastaser och braf-muterad tumör. 58 procent av patienterna svarade på behandlingen, men durationen på svaren var kortare än hos patienter utan hjärnmetastaser, konstaterade forskarna.

– Tyvärr är hjärnmetastaser allt för vanligt. Ungefär var femte patient drabbas. Men nu har vi data på att även de patienterna kan ha nytta av de nya behandlingarna. Nu återstår det bland annat att lära oss hur vi ska integrera läkemedlen tillsammans med strålbehandling, säger Lars Ny.

Inom skivepitelcancer utgående från huden framhåller han en tidig studie  som visade att även denna cancerform kan svara bra på PD1-hämmare om den har spridits. Här krymptes tumörer hos 52 procent av patienterna som behandlades med den nya antikroppen regn2810.

– I sällsynta fall ser man spridning av skivepitelcancer utgående från huden och då behöver man medicinsk behandling. De här resultaten visar att PD1-hämmare kan fungera väldigt väl, så det kommer vi nog använda i framtiden, säger Lars Ny.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev