Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Luft mellan patienter har kortat kötiderna

Publicerad: 3 april 2020, 13:00

Överläkare Ingela Franck Lissbrant, ST-läkare Charlotte Alverbratt och läkare Jon Kindblom vid avdelningen för onkologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är nöjda med den så kallade gaffelmottagningen som startade våren 2019.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Med en ny mottagningsmodell för ST-läkare har prostata­cancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kapat köer och förbättrat arbetsmiljön för alla.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

För bara ett år sedan var detta dock en mottagning i kris. Seniora specialister sa upp sig på löpande band, vilket fick en redan pressad arbetssituation att bli ännu mer pressad.

– Vi befann oss i en situation där det var omöjligt att på ett medicinskt säkert sätt uppfylla vårt uppdrag. Onkologens delaktighet i vården av män med prostatacancer har ökat kraftigt på väldigt kort tid. Vi kan i dag erbjuda botande behandling till fler patienter, vilket inneburit att vårt uppdrag mer än fördubblats, säger överläkare Ingela Franck Lissbrant.

Prostatacancercentrum har flera hundra patienter under pågående bromsande behandling som kommer på besök var tredje månad. De strålbehandlade patienterna har på några år ökat från 300 till över 600 patienter i dag. För att klara jobbet har mottagningen nu involverat ST-läkarna mer i verksamheten.

Med en hand­ledare i bakgrunden tar de i dag emot alla patienter, inte bara nybesök och lättare fall.

– Våra ST-läkare är nyckelspelare, säger Ingela Franck Lissbrant.

Förra våren infördes en så kallad gaffelmottagning, något som bland annat finns vid neurologen på universitetssjukhuset i Örebro. Arbetssättet bygger på luft mellan bokade besök, precis som luften mellan spetsarna på en gaffel.

Tre ST-läkare kan på det sättet ta emot patienter med 20 minuters tidsförskjutning. ST-läkare 1 inleder sitt besök 13.00, ST-läkare 2 klockan 13.20 och ST-läkare 3 klockan 13.40. Det gör att ST-läkare 1 är klar 20 minuter tidigare än ST-läkare 2 och får under den tiden
handledning av en specialistläkare som inte har egna patienter den dagen.

För ST-läkaren Charlotte Alverbratt innebär upplägget trygghet samtidigt som hon blir en bättre läkare.

– Vi får schemalagd handledning med specialist i direkt anslutning till patientmötet. Det kan handla om stöd i medicinska beslut, reflektion kring mötet, bedside-undervisning…. Det är svårt att lära sig att ta hand om patienter genom att bara läsa, vi lär oss detta bäst genom att träffa många patienter med bra handledning på vägen, säger hon.

Under året som gaffelmottagningen har funnits har antalet återbesök inom måldatum ökat med 25 procent.

– Det visar att ST-läkare kan hantera alla typer av besök med handledning. Då behöver inte patienten vänta på en specialist för sitt besök och då kortas kötiderna, säger Charlotte Alverbratt.

Kötiderna har också minskat.

– Tittar vi på våra högriskpatienter så har vi de senaste fyra åren minskat tiden från remiss till start av behandling från 105 dagar i median ner till 74, varav den stora minskningen skett senaste åren. Vi är inte hamn, målet är 57 dagar, men vi är på god väg, säger Ingela Franck Lissbrant.

Charlotte Alverbratt är färdig specialist i juni och kommer då att jobba kvar på Prostatacancercentrum.

– Jag trivs så bra här så jag kommer ägna all min arbetstid åt att jobba med prostatacancer. Jag får en tjänst som specialistläkare och blir lokal processägare för prostatacancer på Sahlgrenska. Det känns jättekul, säger hon.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev