Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lund blir först med strålterapi som snurrar runt patienten i flera varv

Publicerad: 3 oktober 2008, 08:06

Universitetssjukhuset i Lund blir först i Skandinavien med att införa stråltekniken tomoterapi.


Metoden kan medföra förbättrad behandling av ett flertal tumörformer, däribland huvud-halstumörer.

Tomoterapi är typ av strålbehandling som har stora likheter med datortomografi, då strålkällan i en kontinuerlig rörelse roterar runt patienten i 360 grader. Liksom i en datortomograf förs patienten sakta genom strålfältet liggande på en brits.

– Genom att strålningen riktas från många olika håll går det att anpassa strålningen på bättre sätt än konventionella tekniker där man använder stillastående strålkällor. Resultatet blir en oöverträffad stråldosfördelning där man åstadkommer högdosområden precis intill friska områden som ska sparas från bestrålning, säger Tommy Knöös, docent och chef för radiofysik vid Universitetssjukhuset i Lund.

– En annan fördel med tekniken är att man precis före behandlingen kan avbilda patienten med datortomografi för att på så  sätt bekräfta tumörens position. Detta är användbart då många tumörer kan ändra position mellan de dagliga behandlingstillfällena.

Tomoterapi utvecklades ursprungligen av forskare vid University of Wisconsin, USA, på 1990-talet. I dag finns behandlingen tillgängligt på fler än hundra sjukhus runt om i världen, varav de flesta i Nordamerika.

Nu har universitetssjukhuset i Lund som första sjukhus i Skandinavien tagit beslut om att investera i tekniken. Enligt planen ska utrustningen finnas på plats i november och ersätter då en av sjukhusets sju konventionella strålkanoner. De första patienterna ska kunna behandlas efter årsskiftet.

Enligt Jacob Engellau, överläkare och chef för strålbehandlingsavdelningen vid onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund, kommer tekniken främst att användas vid behandling av olika cancerformer, där det är extra viktigt att man inte belastar omkringliggande friska organ.

– Detta kan till exempel gälla huvud-halstumörer där man vill undvika strålning till spottkörtlarna, vissa tumörer i buken och kraniospinala tumörer hos barn, säger han.

En nackdel med tomoterapi är att behandlingen tar förhållandevis lång tid. I Lund räknar man med att hinna med runt 20 tomoterapibehandlingar per dag, jämfört med 30 behandlingar med den konventionella tekniken.

– På hela taget tror vi inte att det totala antalet behandlade patienter i Lund kommer att minska när vi är i full gång, då svårbehandlade tumörer som tar längre tid att behandla med konventionell teknik förs över till tomoterapin, säger Jacob Engellau.

Priset för den nya tomoterapiutrusningen är runt 26 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev