Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Lymfkärl kan förvarna om metastaser

Publicerad: 4 mars 2016, 12:15

Cancerceller spreds i högre grad hos patienter med få lymfkärl kring sin primärtumör, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Vissa cancerceller verkar spridas lättare i kroppen om det finns få lymfkärl och immunceller kring tumören, enligt en studie i Science Translational Medicine.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Att tumörer metastaserar och angriper andra vävnader är den vanligaste orsaken till att patienter dör av sin cancer. Vad som avgör ifall cancerceller sprids är fortfarande okänt men det har spekulerats om att tumören själv avger ämnen som underlättar processen. Men nu antyder forskning att det snarare är miljön kring tumören som är av betydelse för metastasering.

I studien analyserade ett internationellt forskarlag genuppsättningen hos 1 576 tumörer från patienter med eller utan spridd kolorektal cancer. Enligt deras resultat var sannolikheten för metastaser uppemot 49 procent högre hos patienter som hade få lymfkärl kring primärtumören. Med färre lymfkärl blev det troligtvis svårare för immunceller att ta sig till platsen och bekämpa cancern, menar forskarna.

De upptäckte också att det fanns fler förändringar i en särskild gen, som heter FBXW7, hos individer utan spridd cancer. Den reglerar aktiviteten av cytotoxiska T-celler och genförändringen resulterade troligtvis i att fler immunceller kunde angripa tumören, skriver de.

Enligt studien hade individer med eller utan spridd kolorektal cancer likartade förändringar i gener som är kända för att orsaka cancer. Det talar för att sådana mutationer spelar mindre roll för om tumören kommer att metastasera eller inte, enligt forskarna.

De påpekar att fynden skulle kunna hjälpa vården att förutse vilka patienter som ligger i riskzonen för spridd kolorektal cancer, exempelvis genom att utföra immunologiska analyser av primärtumören.

Läs mer i abstract:

Bernhard Mlecnik, Gabriela Bindea, Amos Kirilovsky med flera. The tumor microenvironment and Immunoscore are critical determinants of dissemination to distant metastasis. Science Translational Medicine, publicerad online 24 februari 2016. Doi: 10.1126/scitranslmed.aad6352

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev