Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

M vill ha riktad vårdgaranti för cancervården

Publicerad: 2 oktober 2019, 18:45

Camilla Waltersson Grönwall (M).

En riktad vårdgaranti för cancerpatienter och mer forskning kring barncancervård. Det föreslår Moderaterna i sin budgetmotion som offentliggörs under torsdagen.


I förslaget finns sammanlagt tre miljarder till att korta köer, där 500 miljoner ska riktas specifikt ska riktas specifikt mot att korta köerna inom cancervården.

– Av de standardiserade vårdförloppen inom cancervården är det 22 som inte klarar ledtiderna och som får allt längre tider. Fem står helt still och fyra klarar ledtiderna. Det tycker vi är väldigt allvarligt, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson.

Vill ni i förlängningen se separata vårdgarantier för andra diagnoser också?
– Vi har inget sådant förslag i dagsläget. Vi pratar om den princip vi hade för den gamla kömiljarden, att förändra vårdgarantins 90 dagar till 60 dagar. För att öka trycket vill vi knyta 500 miljoner till de köerna.

Samma satsning utlovades i valrörelsen förra året.

Partiet vill också se en statlig satsning när det gäller barncancervården för att få bättre kunskap om skillnader i behandlingar mellan barn och vuxna, samt biverkningar.

– Vi behöver veta mer om det. Vi vill att den forskningen ska stärkas i nästa forskningsproposition, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Hela budgetmotionen presenteras under förmiddagen.

Relaterat material

Här är partiernas visioner om vården

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev