onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Magnetkamera slår ultraljud vid prostataprov

Publicerad: 20 mars 2018, 09:28

Urolog Ove Andrén och sköterskan Sara Fintling tittar på bilder där man riktat biopsinålar mot ett särskilt område i prostatan. Foto: Pavel Koubek/Bildbyrån

Vävnadsprov av prostatan bör baseras på magnetkamerabilder framför standardmetoden med ultraljud hos män med misstänkt prostatacancer. Det visar en ny randomiserad studie.

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Resultaten stärker bilden av att magnetkameraundersökningar är framtiden för att diagnostisera prostatacancer. Nu måste svensk sjukvård börja ta höjd för detta, säger Ove Andrén som är urolog vid universitetssjukhuset Örebro.

Att utöka användning av magnetkamera för patientgruppen kommer bli en enorm omställning för vårdapparaten, tror han.

– Det här är en teknik som kräver utbildning, både för att utföra proceduren och tolka bilderna. I dag har inte heller landets röntgenavdelningar resurserna som krävs för den här extremt stora patientgruppen. Därför måste svensk sjukvård börja rusta sig, säger Ove Andrén.

Undersökningar med magnetkamera är en alternativ metod för att diagnostisera prostatacancer hos män som tros ha cancerformen. Och nu kommer belägg för att tekniken är bättre än ultraljudsvägledd biopsi som är standardmetod i svensk sjukvård. De nya fynden publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

500 män med misstänkt prostatacancer deltog i studien. Hälften lottades till biopsi med ultraljudsstav medan resterande hälft fick göra en magnetkameraundersökning med eller utan riktad biopsi av prostatan.

Utifrån magnetkamerabilderna var det 28 procent som inte ansågs ha prostatacancer och de genomgick ingen biopsi. En kliniskt betydelsefull tumör upptäcktes hos 38 procent efter magnetkameraundersökning kombinerat med riktad biopsi, medan siffran låg på 26 procent bland dem i ultraljudsgruppen.

Fler män som fått en ultraljudsvägledd biopsi diagnostiserades med tumörer som inte var kliniskt betydelsefulla. Detta jämfört med män som fått riktade biopsier.

I Sverige är det främst universitetssjukhusen som har infört metoden med magnetkamerabilder av prostatakörteln. Vid universitetssjukhuset Örebro utförs även fusionsbiopsier där man kombinerar magnetbildsteknik med en ultraljudsundersökning.

Männen i studien var i snitt 65 år gamla och kom från elva olika länder. Ett så kallat Gleason score på 7 eller högre ansågs vara en kliniskt betydelsefull prostatacancer. Gleasonsystemet är en verifierad poängskala som anger hur prostatatumören växer. Studien pågick mellan 2016 och 2017.

Läs mer i abstract:

Veeru Kasivisvanathan med flera. MRI-Targeted or Standard Biopsy for Prostate-Cancer Diagnosis. New England Journal of Medicine, publicerad online den 19 mars 2018. DOI: 0.1056/NEJMoa1801993

Relaterat material

Välriktade biopsier ger mer exakta svar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev