Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Målriktade kombinationer var bra mot vissa melanom

Publicerad: 29 september 2014, 14:00

Esmo 2014 Nu kommer nya data som visar att en kombination av så kallade Braf-hämmande och Mek-hämmande läkemedel ger bättre bromsande effekt på en typ av avancerade melanom, jämfört med att ge Braf-hämmare.


Tidigare har det funnits stöd för det här konceptet i mindre studier av patienter med Braf-positivt melanom, som utgör ungefär hälften av melanomfallen. Men nu presenterar två forskarlag mer tydliga data från större fas 3-studier av tidigare obehandlade patienter.

Det gäller:

■ Dels kombinationen av Braf-hämmaren vemurafenib och Mek-hämmaren  cobimetinib. I en studie med 495 patienter ökade den progressionsfria  överlevnaden i snitt med 3,7 månader i gruppen som fick bägge  läkemedlen, jämfört med dem som bara fick vemurafenib.
 ■ Dels kombinationen av Braf-hämmaren dabrafenib och Mek-hämmaren trametinib. I en studie med 423 patienter blev den progressionsfria överlevnaden, alltså tid till det att sjukdomen försämras, i snitt en halv månad längre hos deltagare som fått bägge läkemedlen jämfört med hos dem som bara fått dabrafenib. Den ganska beskedliga skillnaden förklarar forskarna bland annat med att den progressionsfria överlevnaden i kontrollgruppen var längre än i tidigare studier med läkemedlen.

Studierna är finansierade av läkemedelsföretagen Roche/Genentech och Glaxosmithkline respektive. De presenteras på den pågående europeiska onkologikongressen Esmo i Madrid och publiceras samtidigt i New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studierna:

James Larkin med flera. Combined Vemurafenib and Cobitenib in BRAF-mutated Melanoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa41408868
 ■ Georgina Long med flera. Combined BRAF and MEK inhibition versus BRAF inhibition Alone in Melanoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1406037

Relaterat material

Nytt om målriktad behandling vid hudcancer

Två var bättre än ett mot melanom

Nytt läkemedel bromsade melanom

Nya framsteg för hudcancerpatienter

Bakslag för melanomkombo

Hudcancermedel förbättrade överlevnad

Nya läkemedel ger hopp för patienter med spridd hudcancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev