tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Mammografi förutsåg behandlingsresultat

Publicerad: 23 april 2013, 07:50

Genom att följa förändringar i bröstens täthet går det att bedöma om en kvinna med bröstcancer svarar på behandling med läkemedlet tamoxifen.


I en studie på Karolinska institutet i Solna har cirka 1 000 kvinnor med hormonrelaterad bröstcancer följts i genomsnitt 15 år. Hälften av dessa behandlades med cancerläkemedlet tamoxifen.

Med hjälp av mammografisk undersökning mättes kvinnornas brösttäthet.

Forskarna kunde se att bland de kvinnor som fått behandling med läkemedlet hade de som fått en kraftigt minskad brösttäthet betydligt bättre prognos. För dem som hade fått minskad brösttäthet med 20 procent eller mer efter ett års behandling var risken att avlida i bröstcancer inom 15 år halverad när de jämfördes med kvinnor som hade mindre effekt.

Forskarna bakom studien hoppas att rönen ska kunna användas för att förutse vilka patienter som har nytta av behandling med tamoxifen.

– Vad som krävs är att tätheten verkligen mäts vid dessa mammografikontroller, något som inte görs rutinmässigt i dag. Täthetsförändring kan vara ett enkelt och billigt sätt att mäta behandlingens effekt. Om en patient inte har effekt av tamoxifen bör man kanske byta preparat, för det finns fler återfallsförebyggande behandlingar på marknaden, säger Per Hall, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Läs abstract:

Jingmei Li med flera. Mammographic Density Reduction Is a Prognostic Marker of Response to Adjuvant Tamoxifen Therapy in Postmenopausal Patients With Breast Cancer. Journal of Clinical Oncology, publicerad online 22 april 2013. DOI: 10.1200/JCO.2012.45.3068.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev