Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Män med cancer verkar ha svårare att få barn

Publicerad: 29 mars 2016, 12:12

En tidigare behandling med cytostatika verkar kunna drabba män hårdare, enligt ny forskning.

Foto: Gloria-Leigh Logan

Fler kvinnor än män kunde bli föräldrar efter att ha behandlats med cytostatika som barn, enligt en ny studie i tidskriften Lancet Oncology.


Vilken långtidseffekt som cytostatika har på spermier och äggceller diskuteras fortfarande. Men det är sedan tidigare känt att en särskild grupp av cancerläkemedel, alkylerande medel, kan försämra fertiliteten hos både män och kvinnor.

Och den bilden förstärks i en ny observationsstudie där amerikanska forskare har undersökt vilken effekt som 14 olika cytostatikaterapier hade på kvinnor och mäns fertilitet i vuxen ålder.

Vid 45 års ålder hade 50 procent av männen som överlevt sin cancer fått barn, jämfört med 80 procent hos kontrollpersonerna som i det här fallet var deltagarnas friska syskon.

Motsvarande siffra för kvinnor som haft cancer var 70 procent, jämfört med 80 procent för deras syskon. Forskarna skriver att fertiliteten verkade försämras ytterligare efter att de fyllt 30 år, och en teori är att cancerterapin påskyndar den naturliga förlusten av äggceller.

Enligt resultatet hade kvinnor svårare att bli gravida efter behandling med lomustin eller busulfan. För män sågs en liknande effekt för cisplatin, cyklofosfamid och ifosfamid varav de två sistnämnda är alkylerande medel. Troligtvis leder terapin till att färre spermier bildas, menar forskarna.

Studien omfattade 10 938 män och kvinnor som fått cytostatika som barn samt 3 949 kontrollpersoner. Materialet inhämtades från en tidigare studie som heter Childhood Cancer Survivor Study. Den har samlat information om de vanligaste cancerformerna för barn under 21 år, som överlevt i minst fem år efter sin diagnos, och behandlades mellan 1970 och 1999.

Läs mer i abstract:

Eric J Chow med flera. Pregnancy after chemotherapy in male and female survivors of childhood cancer treated between 1970 and 1999: a report from the Childhood Cancer Survivor Study cohort. Lancet Oncology, publicerad online den 22 mars 2016. Doi: 10.1016/S1470-2045(16)00086-3

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev