Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Månader i röntgenkö på Akademiska

Publicerad: 15 september 2017, 13:31

Akademiska sjukhuset i Uppsala brottas med långa väntetider till röntgen.

Foto: Johan Wahlgren

Patienter kan få vänta i månader på röntgen på Akademiska sjukhuset. Sjukhuset vidtar nu åtgärder för att lösa det ansträngda läget.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetLandstinget i Uppsala länStandardiserade vårdförlopp

Enligt en läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som Dagens Medicin har varit i kontakt med är det "flera hundra som har väntat i flera månader" på röntgen. Deras remisser har enligt uppgifterna blivit liggande på grund av det stora antalet högprioriterade patienter som går före i kön. De patienter som prioriteras är framför allt patienter som finns i de standardiserade vårdförloppen för cancer.

Läkaren berättar att hen känner till åtminstone två fall där tumörer upptäckts hos patienter som fått långa väntetider till röntgen.

Adel Shalabi, som är verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska sjukhuset, bekräftar att läget är ansträngt just nu. I ett mejl till Dagens Medicin beskriver han en ökad efterfrågan i kombination med ett besvärligt bemanningsläge. Han skriver att detta har ”påverkat vår produktion negativt och vi har för närvarande långa väntetider”.

Just nu har, enligt Akademiska sjukhuset, 123 patienter väntat mer än en månad på datortomografi och 548 patienter med remiss till magnetkameraundersökning har fått vänta mer än en månad. De patienter som har väntat längst har väntat i två till tre månader enligt sjukhusets egna uppgifter. Sjukhuset har nu helgkörningar inplanerade på röntgen under hela hösten och arbetar enligt Adel Shalabi intensivt med att lösa bemanningsfrågan. Sjukhuset har även anlitat externa aktörer för att beta av köerna.

Vad säger du om uppgifterna att det här är ett hot mot patientsäkerheten?

– Den bedömningen kan inte jag göra. Vi hanterar det i vårt system för avvikelserapportering, säger Adel Shalabi.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev