Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Många miljoner till svensk cancerforskning

Publicerad: 2 oktober 2014, 12:46

Jonas Bergh, professor vid institutionen för onkologi och patologi på Karolinska institutet, en av många mottagare av forskningsmiljoner.

Foto: Carl-Magnus Hake

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse delar ut 1,2 miljarder kronor till forskning. En stor del går till medicinsk forskning vid svenska universitet.


Stamceller, tvåfrontsattacker på malignt melanom, leukemiforskning och nya strategier för målsökande läkemedel. Många är områdena som har beviljats miljoner från stiftelsen. De flesta projekt får mellan 29 och 45 miljoner kronor under en femårsperiod.

Till exempel professor Jonas Bergh vid institutionen för onkologi och patologi på Karolinska institutet, till exempel, får drygt 39,6 miljoner kronor för att forska fram nya strategier för effektivare bröstcancerbehandling. Forskarna kommer att arbeta med flera viktiga problem som finns i dagens bröstcancerterapi. En viktig del i projektet baseras på en ny teknik, Cetsa, som gör det möjligt att mäta om ett läkemedel når fram till rätt mål i celler, djur och patientprover.

Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet, får ett anslag för att utveckla forskningen om malignt melanom och öka förståelsen kring hur sjukdomen utvecklas.

Förutom medicinsk forskning delar stiftelsen ut pengar till annan naturvetenskaplig forskning, teknik, fysik och matematik. Dessutom satsas stora pengar inom området livsvetenskap, som får 310 miljoner kronor. Där ingår bland annat forskning kring sekvensering av humana genom som i förlängningen kan öppna nya möjligheter för genetiska och epidemiologiska studier.

Se vilka medicinska studier och andra med anknytning till medicin som beviljats forskningsmedel i faktarutan intill.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev