lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Mätte DNA-skador för att ge bättre cancerbehandling

Publicerad: 19 oktober 2012, 10:38

Med rätt dos av strålning eller cytostatika skulle behandlings­resultatet bli bättre. Kartläggning av DNA-skador kan hjälpa till att ge rätt doser till olika patienter.


Strålbehandling och cellgifter ­dödar cancerceller genom att skada cellernas DNA. Tyvärr skadas också kroppens normala celler. I sin avhandling har Aida Muslimovic vid institutionen för bio­medicin vid Göteborgs universitet, testat metoder för att mäta hur ­alter­nativen skadar friska celler.

– Målet var att hitta en metod som mäter DNA-skador på friska celler. Om patienterna följs upp under behandlingen kan dosen individanpassas och alla får en effektiv behandling, säger hon.

Aida Muslimovic har tittat på en grupp patienter med ändtarmscancer. Genom blodprov före, under och efter behandling har hon mätt hur stora DNA-skador de vita blodkropparna i det bestrålade området får. Utifrån skadorna på de så kallade reportercellerna går det också att se hur tumörcellerna skadas. I två studier har hon testat två olika metoder och resultaten pekar på att det är möjligt att individ­anpassa cancerbehandling.

– Mätmetoderna är enkla och finns redan på kliniken så det skulle vara möjligt att börja anpassa doserna inom kort, säger hon.

Enligt Aida Muslimovic är de doser som nu används vid cancerbehandling relativt låga för att minska risken för skador på friska celler. Olika personer har olika känslighet för till exempel strålning och i dagsläget får en del patienter sannolikt en för låg dos.

– Om vi kan mäta DNA-skadorna kan vi också anpassa dosen av strålningen eller cellgifterna. Det ökar möjligheterna att bota cancern i stället för att skada vävnad, säger Aida Muslimovic.

Titel: Mätningar av DNA-skador vid cellgifts- och strålbehandling.
Lades fram: Den 19 oktober vid Göteborgs universitet.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev