Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Medelhavskost kan förlänga livet

Publicerad: 26 juni 2003, 10:15

Personer som hade ett högt intag av medelhavskost, som bland annat innefattar en hög andel grönsaker, frukt och nötter, hade också en minskad dödlighet under en period på 3,5 år. Det visar en studie som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine.


Medelhavskost innehåller traditionellt ett högt intag av bland annat grönsaker, frukt och nötter. Det innefattar också ett högt intag av olivolja, samtidigt som andelen mättade fetter i kosten är låg. Ett måttligt intag av fisk, ett lågt intag av kött och ett lågt till måttligt intag av mjölkprodukter ingår också i denna kost. Även ett måttligt alkoholintag ingår i kosten, som främst består av vin i samband med måltiderna.  Forskarna som bland annat arbetar vid universitetet i Aten, bedömde i vilken grad 22 043 grekiska studiedeltagare åt denna kost på en tiogradig skala, genom att låta dem svara på en enkät om sina kostvanor.  Under de 44 månader som studien pågick avled 275 personer.   Studien visar att ju mer medelhavskost deltagarna åt, desto mindre var risken att de skulle avlida under perioden. En ökning av medelhavskostintaget med två enheter på skalan var kopplat till 25 procent minskad risk att avlida under perioden.   Den tydligaste effekten sågs bland dödsfall orsakade av kranskärlssjukdom och cancersjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev