Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Medianöverlevnad till slut nådd i lång melanomstudie

Publicerad: 8 juni 2021, 08:07

Både nivolumab och ipilimumab ges som droppbehandling.

Foto: Bristol Myers-Squibb

ASCO 2021. Efter 6,5 års uppföljning i en omtalad immunterapistudie vid framskridet melanom var det fortsatt en kombination av checkpointhämmare som syntes ge längst överlevnad.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterBristol-Myers SquibbMalignt melanomASCOHud

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bland patienter som lottats till att få dubbel checkpointblockad med CTLA4-hämmaren ipilimumab och PD1-hämmaren nivolumab var det 49 procent som fortsatt var i livet. 

Motsvarande siffror bland dem som fått bara nivolumab och ipilimumab var 42 och 23 procent. Studien var dock inte statistiskt designad för att fastslå skillnad mellan de nivolumabinnehållande behandlingsarmarna, utan bara mot monoterapi med ipilimumab.

Läs också: Ny immunkombo imponerar vid melanom 

Studien omfattade ursprungligen 945 patienter med framskridet malignt melanom som inte gick att operera. Deltagarna lottades till någon av de tre behandlingsarmarna och har nu alltså följts i 6,5 år. 

Dagens Medicin har i olika tidigare omgångar skrivit om resultaten från studien, som redan år 2015 lyftes fram bland de viktigaste på det årets Asco-kongress, se här, här, här och här

Den nu aktuella uppföljningen är enligt forskarna den längsta som presenteras för någon läkemedelsprövning vid malignt melanom i den nya eran av immunterapier och målriktad behandling. 

Några överraskningar tycks inte bjudas i resultaten. Den främsta nyheten är kanske att medianöverlevnaden på 72 månader nu blivit nådd i gruppen som fått kombinationsbehandlingen. Denna ska jämföras med 37 och 20 månader i grupperna som enbart fått nivolumab eller ipilimumab.  

Bland patienterna som svarat på någon av de behandlingar som innehåller nivolumab har fortfarande mer än hälften av patienterna kvar behandlingssvaret efter 6,5 års uppföljning.

Nackdelen med kombinationsbehandlingen är att den ger mer biverkningar. Enligt det svenska vårdprogrammet för melanom kan kombinationen av nivolumab och ipilimumab användas hos patienter vars tumör inte uttrycker immunterapimarkören PD-L1. 

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Bristol Myers-Squibb.

Läs abstract till studien: 

Jedd Wolchok med flera. CheckMate 067: 6.5-year outcomes in patients (pts) with advanced melanoma. J Clin Oncol 39, 2021 (suppl 15; abstr 9506) 

■ Följ vår rapportering här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev