fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Melanomläkemedel fungerade mot andra cancertyper

Publicerad: 21 augusti 2015, 13:14

Ett redan godkänt läkemedel mot malignt melanom kanske även kan användas mot vissa andra typer av cancer, enligt en ny studie. Onkologen Johan Hansson tycker särskilt att resultaten vid lungcancer är lovande.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomHudcancerLungcancer

Ungefär hälften av alla patienter med melanom har en Braf-mutation. För de patienterna finns bland annat den godkända Braf-hämmaren vemurafenib, Zelboraf. Nu har läkemedlet testats på 122 patienter med en Braf-mutation men med andra typer av spridd cancer i en fas II-studie.

Bäst effekt hade vemurafenib hos patienter med icke-småcellig lungcancer och patienter med de sällsynta sjukdomarna Langerhans cellhistiocytos och Erdheim Chesters sjukdom, där krympte tumörerna hos runt 40 procent av patienterna. Men vid andra typer som kolorektal cancer, anaplastisk sköldkörtelcancer och äggstockscancer var läkemedlet inte lika bra.

– Resultaten vid icke-småcellig lungcancer är uppmuntrande. Det är inget stort antal patienter i studien, men resultaten liknar de med Braf-hämmare vid melanom. Detta talar för att man bör testa även för Braf-mutation vid icke-småcellig lungcancer. Men studien visar också det är inte så enkelt som att man kan välja behandling utifrån mutation oavsett cancersjukdom, säger Johan Hansson, professor i onkologi vid Karolinska institutet, som inte deltagit i studien.

Detta är en av de första så kallade basket-studierna, där man utgår ifrån mutation i stället för typ av cancer.

– Det är modernt upplägg som använt sig av precisionsmedicin, där man inte begränsar sig till en viss diagnos utan inkluderar patienter på grund av att tumörerna uttrycker en viss biomarkör, till exempel en specifik mutation. Den här typen av studier kan ge oss en bättre kunskap om vad dessa markörer betyder, säger Johan Hansson och tillägger:

– Det kräver stora patientmaterial, men med tillräckligt många patienter kan man utvärdera på en viss subgrupp och vid lovande resultat ta in fler patienter i studien. Jag tror att det är en design som kommer att få stor betydelse framöver.

Läs mer i abstract

David Hyman med flera. Vemurafenib in Multiple Nonmelanoma Cancers with BRAF V600 Mutations. New England Journal of Medicine, publicerad online 20 augusti 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1502309

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev