Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Mer komplicerad bild av cancermetastaser

Publicerad: 2 April 2015, 11:29

När cancer sprids till andra delar av kroppen sker detta genom en invecklad process där metastaser kan byggas upp av olika kloner från modertumören. Metastaser kan också spridas till varandra, visar en ny studie i tidskriften Nature.


Det är forskare i Storbritannien som med hjälp av modern dna-sekvenseringsteknik analyserat sparade tumörprover från tio patienter som avlidit i spridd prostatacancer.

Enligt forskarna motbevisar studien definitivt en tidigare hypotes om att metastaser uppkommer då enstaka celler sprider sig från modertumören. I stället tycks det alltså vara vanligt att en metastas bildas av flera olika kloner från modertumören. Det här fenomenet var uppenbart för minst en metastas i fem av de tio patienterna.

En tumörklon är en cellpopulation med identisk genuppsättning. Det är tidigare känt att tumörer gradvis kan byggas upp av olika tumörkloner i takt med att nya mutationer uppstår i tumörcellerna.

Den nya studien visar också att det var vanligt att olika metastaser bidrar till varandras utveckling. Hos åtta av de tio patienterna fanns metastaser med tumörkloner som ursprungligen uppstått i en annan metastas, snarare än från modertumören.

I en kommentar till studien och andra fynd på området skriver Michael Shen vid Columbia University i New York, USA, att den blandade uppbyggnaden av metastaser kan vara en inneboende komponent i spridningsprocessen av cancer. Resultaten pekar på att vissa tumörkloner kan samarbeta med varandra för att främja metastaseringsprocessen, enligt Michael Shen.

Läs abstract till studien:

Gunes Gundem med flera. The evolutionary history of lethal metastatic prostate cancer. Nature, publicerad online den 1 april 2015. DOI: 10.1038/nature14347

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev