Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Metastaser krympte utan strålning

Publicerad: 2 november 2012, 12:22

Kvinnor med HER2-positiv bröstcancer som spridits till hjärnan kan till en början behandlas med läkemedel i stället för med strålning av hela huvudet. Det visar en studie i Lancet Oncology.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är en forskargrupp i Frankrike som har utvärderat effekten av en kombination av läkemedel och cellgifter vid hjärnmetastaser från HER2-positiv bröstcancer, det vill säga att tumören överuttrycker tillväxtfaktorn HER2.

Bakgrunden är att hjärnmetastaser verkar vara särskit vanliga hos kvinnor med denna cancerform; upptill hälften drabbas. Behandlingen består ofta av strålning av hela hjärnan, vilket kan försämra minnet och andra kognitiva funktioner.

Forskarna testade i stället att ge en daglig dos av läkemedlet lapatinib och cellgiftet capecitabin till 44 kvinnor med hjärnmetastaser från HER2-positiv bröstcancer som inte tidigare behandlats för hjärnmetastaser.

Alla utom en patient kunde följas upp efter 21 månader. Då hade tumörerna krympt till hälften hos 29 av patienterna, och hos nio patienter hade den krympt med 80 procent. Det är ungefär lika bra effekter som ses vid strålning av huvudet, enligt forskarna.

Biverkningarna bedömdes generellt vara hanterbara, även om hälften drabbats av någon svårare biverkning där diarré var vanligast.

I snitt dröjde det 8,3 månader tills det att strålbehandling av huvudet behövde sättas in. Och det är en stor vinst, enligt forskarna, eftersom dessa patienter i regel har kort tid kvar att leva och några månader utan neurologiska biverkningar kan betyda mycket.

Det franska forskarlaget presenterar resultaten på webbplatsen för tidskriften Lancet Oncology och de skriver att den nya strategin behöver utvärderas i större studier.

Men forskare vid Medical University of Vienna i Österrike, som skrivit en ledarkommentar till studien på samma hemsida, anser att de aktuella rönen kan räcka för att börja med cellgifter hos vissa kvinnor där HER2-positiv bröstcancer spridits till hjärnan.

Läs abstract till studien:

Thomas Bachelot med flera. Lapatinib plus capecitabine in patients with previously untreated brain metastases from HER2-positive metastatic breast cancer (LANDSCAPE): a single-group phase 2 study. Lancet Oncology. Publicerad online den 2 november 2012. DOI:10.1016/S1470-2045(12)70432-1

HANNA ODELFORS

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev