Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Miljoner till bättre cancerbehandling

Publicerad: 8 oktober 2015, 11:07

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse delar ut 759 miljoner kronor till svenska forskningsprojekt. Av pengarna går 43,7 miljoner till cancerforskning på Karolinska institutet.


Projektanslagen beviljas till forskning som bedöms hålla högsta internationella klass och väntas leda till framtida vetenskapliga genombrott.  Pengarna går främst till grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap. I år delas anslagen ut till 25 svenska forskningsprojekt, ett av dem är ”Cancer redox-targeting redox pathways for improved cancer therapy”. Elias Arnér, professor på Karolinska institutet är drivande i projektet:

– Teorin bakom projektet är att det behövs två skilda så kallade redox-mekanismer för en effektiv cancerbehandling. För att behandla många former av cancer på ett effektivt sätt så tror vi att man behöver behandling som ökar så kallad oxidativ stress i cancercellerna, men samtidigt minskar oxidativ stress i immunsystemet. På så sätt tror vi att man kan döda många cancerceller samtidigt som de som trots allt överlever bättre kan tas om hand av immunsystemet, säger han till Dagens Medicin.

Projektanslaget på 43 750 000 kronor gör det möjligt för sju forskargrupper på Karolinska institutet att samordna sin forskning, och just samordningen är unik för detta projekt, enligt Elias Arnér.

– Det är ett ganska hett forskningsfält på delar av det här. Men jag känner inte till något annat projekt någon annanstans där både immunologer, biokemister och cancerforskare går samman som vi gör här, med studier av oxidativ stress vid cancerbehandling i olika organsystem och med hjälp av avancerade genetiska musmodeller.

Projektet ska pågå i fem år och Elias Arnér hoppas att det bidrar till en bättre och mer effektiv cancerterapi framtiden, men har svårt att uppskatta hur långt de kommer att hinna.

– Jag hoppas att vi har kommit längre i förståelsen för hur effektiv cancerterapi kan bedrivas, som har med redoxbiologi att göra.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev