Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Miljontals vävnadsprover i ny databas

Publicerad: 15 februari 2021, 09:27

”Konkret handlar det om att kunna ge patologer nya verktyg för mer träffsäker diagnostik. Det kan exempelvis vara att få assistans av applikationer som baseras på artificiell intelligens”, säger Anna Bodén, överläkare i klinisk patologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Universitetssjukhuset i Linköping är med och bygger upp en enorm bildbank inom digital patologi.

Ämnen i artikeln:

HudHudcancerUniversitetssjukhuset i LinköpingRegion SkåneRegion Östergötland

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Insamlandet sker inom ett nytt europeiskt projekt. Databasen ska innehålla närmare tre miljoner inscannade bilder av vävnadsprov. Med hjälp av bildbanken hoppas man kunna ta artificiell intelligens, AI, till nästa nivå inom patologin, berättar Anna Bodén som är överläkare i klinisk patologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Konkret handlar det om att kunna ge patologer nya verktyg för mer träffsäker diagnostik. Det kan exempelvis vara att få assistans av applikationer som baseras på artificiell intelligens, säger hon.

Anna Bodén tar ett exempel med vita blodkroppar, lymfocyter, som samlas kring tumörvävnad. Antalet infiltrerade lymfocyter är en faktor som kopplas till både prognos och behandling.

– När ett sådant vävnadsprov ska granskas vore det värdefullt att ha en upptränad AI-algoritm som snabbt kan bedöma cellulär densitet, och där beräkningen görs på ett sätt som vi människor inte klarar av, säger Anna Bodén. 

Och med en enorm bildbank innehållandes miljontals olika vävnadsprov och tillhörande medicinska data kommer det bli enklare att träna upp och få fram validerade algoritmer som kan införas kliniskt, påpekar hon. 

– Ju mer data algoritmen får öva på, desto säkrare blir den. 

Insamlandet av inscannade bilder av vävnadsprov sker alltså inom ramen för ett nytt europeiskt projekt som kallas Bigpicture. Det startade nu i februari och Universitetssjukhuset i Linköping är det enda sjukhuset i Sverige som deltar. 

Dagens Medicin har tidigare uppmärksammat att Universitetssjukhuset i Linköping var bland de första i landet att digitalisera patologen. Sedan 2011 scannar man in preparat som lagras på servrar. I nuläget har sjukhusets patologer i princip gått över till att bedöma vävnaders utseende på datorskärmar, i stället för i mikroskop. 

Enligt Anna Bodén är fler regioner på väg att göra liknande digitala omställningar. 

– Jag vet att Region Skåne har digitaliserat sin patologi och att det även är på gång på andra håll i landet. 

När det gäller insamling av bildmaterial till den nya databasen kommer Universitetssjukhuset i Linköping att vara ansvarig för digitala bilder inom hudområdet. Men exakt hur många bilder man kommer bidra med är inte bestämt. 

70 miljoner euro satsas i det nya europeiska projektet, som drivs inom ett särskilt program kallat Innovative Medicines Initiative, där olika europeiska forskningscenter, sjukhus och läkemedelsbolag ingår. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev