Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Mindre ångest efter rehabilitering

Publicerad: 20 november 2012, 14:08

När rehabiliterade bröstcancerpatienter jämfördes med en kontrollgrupp visade färre av de rehabiliterade upp symtom på ångest.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Bröstcancerbehandling är ofta krävande med både fysiska och psykologiska biverkningar för patienten. Helena Granstam Björneklett, överläkare i onkologi på Västmanlands sjukhus i Västerås, har undersökt om en dryg veckas rehabiliterings­internat, med bland annat kuratorskontakt och avslappning, kan få bröstcancer­patienter att må bättre psykiskt.

– Många efterfrågar den här typen av rehabilitering, och då vill man veta om den gör nytta innan man använder skattemedel till den, säger Helena Granstam Björneklett.

Hälften av de 400 kvinnor som ingick i studierna lottades till att vara på rehabiliteringsinternatet samt fyra uppföljningsdagar. Resten av kvinnorna blev kontrollgrupp. Efter avslutad behandling fick samtliga vid tre tillfällen det första året samt efter drygt sex år svara på frågor om hur de mådde. Resultatet visade bland annat att nästan 20 procent av dem som inte fått rehabilitering upplevde symtom på ångest ett år senare. Samma siffra i rehabiliteringsgruppen var hälften, 10 procent. Vad gäller livskvalitet, depression och sjukskrivning var det däremot ingen skillnad mellan grupperna. De totala kostnaderna var högre för kvinnorna i rehabiliteringsgruppen, men det var redan innan kostnaden för internatet var inräknat.

– Resultatet visar att alla patienter inte behöver den här typen av behandling. Men man skulle kunna ta reda på vilka som är mest oroliga och kan ha nytta av det, säger Helena Granstam Björneklett.

Avhandling: Stödgruppsintervention hos kvinnor som behandlats för primär bröstcancer.
Lades fram: Den 17 november vid Uppsala universitet.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev