Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Minskad risk att dö efter strålning mot hjärtat

Publicerad: 23 mars 2005, 09:07

Risken att dö på grund av ischemisk hjärtsjukdom som kan kopplas till strålbehandling av bröstcancer har minskat väsentligt de senaste 30 åren. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.


Kvinnor som får tilläggsbehandling i form av strålning i samband med bröstcancer har en minskad risk att återfå cancersjukdomen, men däremot ökad risk att dö av ischemisk hjärtsjukdom.

Eftersom den strålbehandlingsteknik som används för behandling av dessa patienter har förbättrats utförde forskare vid University of Texas M D Anderson Cancer Center, Houston, USA, en studie för att undersöka om dödsfall orsakat av ischemisk hjärtsjukdom har minskat sedan 1970-talet.

Forskarna använde sig av data från National Cancer Institutes Surveillance, där det fanns uppgifter om dessa patienter under åren 1973 till 2000.

I studien ingick 13 998 kvinnor som behandlades för bröstcancer på vänster sida, samt 13 285 kvinnor som fick behandling på höger sida.

Bland de kvinnor som behandlades åren 1973-1979 såg forskarna att strålbehandling på vänster sida var kopplat till en hjärtdödlighet på 13,1 procent, jämfört med 10,2 procent hos dem som fick behandling på höger sida. Någon sådan säkerställd skillnad sågs inte bland dem som behandlades åren 1980-1984, eller 1985-1989. Åren 1985-1989 var dödligheten 5.8 procent och 5.2 procent bland dem som behandlades på vänster respektive höger sida.

Forskarna anser att de goda resultaten beror på att stråltekniken har förbättrats.

De kan dock inte med säkerhet säga att skillnader i hjärtrisk mellan de kvinnor som behandlas på höger respektive vänster sida helt har eliminerats. För att säkerställa detta behövs uppföljning i minst ytterligare tio år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev