lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Möjlig ”kioskvältare” kan etablera immunterapi vid tidig njurcancer

Publicerad: 5 juni 2021, 11:02

Börje Ljungberg ser positivt på den nya studien som kan öppna för återfallsförebyggande immunterapi vid njurcancer. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån, privat

ASCO 2021. Immuncheckpointhämmaren pembrolizumab minskade risken för återfall eller död med en tredjedel hos patienter som opererats för högriskformer av tidig botbar njurcancer, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterUmeå universitetMSDASCOLäkemedelNjurmedicinImmunterapi

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Resultaten är mycket intressanta. Man har länge försökt att hitta en adjuvant, återfallsförebyggande, läkemedelsbehandling vid tidig njurcancer, utan riktigt bra resultat. Så i dag har vi ingen sådan behandling. Förutsatt att de här nya resultaten håller vad de lovar i längre uppföljningar kommer de sannolikt ändra på det, säger Börje Ljungberg, senior professor i urologi vid Umeå universitet och ordförande i nationella vårdprogramgruppen för njurcancer.

I den nya studien ingick 994 patienter som alla hade genomgått lyckosam kirurgi för tidig njurcancer där tumören, sett till ursprunglig storlek och utbredning, bedömdes ha en intermediär eller hög risk att komma tillbaka. Även patienter med mjukdelsmetastaser ingick om dessa hade kunnat avlägsnas med kirurgi. 

Läs också: Många patienter kan slippa njurkirurgi 

Deltagarna lottades till att efter kirurgin antingen få behandling med immunterapin pembrolizumab, som blockerar immuncheckpointproteinet PD1, eller placebo.

Primärt effektmått var sjukdomsfri överlevnad, alltså frånvaro av död eller återfall i njurcancer. Efter 24 månader var den sjukdomsfria överlevnaden 77 respektive 68 procent, bland dem som fått pembrolizumab respektive placebo.

Det var färre dödsfall i pembrolizumabgruppen, men detta fynd är baserat på hittills mycket få sådana händelser och kräver längre uppföljning, enligt forskarna.

Nackdelen med immunterapin var att den var kopplad till fler allvarliga misstänkta biverkningar. Sådana inträffade hos 32 procent av patienterna som fått pembrolizumab, jämfört med 18 procent i placebogruppen.

– Enligt vad som hittills framkommit är studien en möjlig kioskvältare. Men vi behöver få mer data, inte bara på överlevnaden utan också på hur patienten mår och påverkas av biverkningar, säger Börje Ljungberg.

Han bedömer att runt 200 patienter i Sverige årligen skulle kunna vara aktuella för behandling, enligt de kriterier som gällde i studien.  

Läs också: Bra resultat för nya kombinationer vid njurcancer

Studien presenteras på den amerikanska onkologikongressen Asco i helgen, där den tillhör den grupp om fem studier som arrangörerna bedömer får störst inverkan på klinisk praxis.

Pembrolizumab är i dagsläget godkänt som behandling i första linjen vid framskriden njurcancer. Flera studier pågår med andra immuncheckpointhämmare som återfallsförebyggande behandling vid tidig njurcancer.

Läs abstract till studien: 

Toni K. Choueiri med flera. Pembrolizumab versus placebo as post nephrectomy adjuvant therapy for patients with renal cell carcinoma: Randomized, double-blind, phase 3 KEYNOTE-564 study.  J Clin Oncol 39, 2021 (suppl 15; abstr LBA5)  

■ Följ vår rapportering här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

■ Följ all vår bevakning om medicinska studier och cancer.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev