Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Möjlig ny användning för leukemimedicin

Publicerad: 2 April 2015, 10:05

Polyper i tarmen.

Foto: Thinkstock

Läkemedlet Gleevec (imatinib) har revolutionerat behandlingen av kronisk myeloisk leukemi. Ny svensk forskning visar att läkemedlet också kan vara effektiv mot ärftlig tjock- och ändtarmscancer.


I en ny studie i möss och på mänskliga tumörer har forskare på Karolinska institutet i Stockholm sett att imatinib kan vara effektivt mot familjär adenomatös polypos, FAP, en ärftlig polypsjukdom som innebär en hög risk för tjock- och ändtarmscancer.

– När vi bättre började förstå den molekylära mekanismen bakom FAP var det logiskt att testa om Gleevec hade någon effekt på dessa tumörer, säger professor Jonas Frisén vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien till Dagens Medicin.

I studien minskade imatinib både tumörer i en musmodell av sjukdomen och celldelningen i tumörer från patienter i provrörsförsök.

Vid FAP bildas polyper i tarmen som kan utvecklas till tjock- och ändtarmscancer, och tillståndet kräver livslång kontroll av polyperna.

Forskarna tror att mekanismen bakom effekten av imatinib beror på påverkan på ephrinreceptorn EphB. Den receptorn stimulerar polyptillväxt i tarmen, men bromsar också utvecklingen av polyper till cancer. Enligt forskarna verkar imatinib blockera receptorns effekt på polyptillväxten utan att ta bort den skyddande bromsande effekten.

Resultaten är observerade i möss och i provrör och måste därför verifieras i framtida kliniska studier.

Gleevec godkändes i början av 2000-talet och har markant minskat dödligheten i kronisk myeloisk leukemi. Överlevnaden ligger efter år 2000 på cirka 90 procent, från att tidigare ha legat mellan 40 till 60 procent. 2011 godkändes läkemedlet även mot gastrointestinal stromacellstumör, GIST.

Parag Kundu med flera. An EphB-Abl signaling pathway is associated with intestinal tumor initiation and growth. Science Translational Medicine. Publicerad online 1 april 2015. DOI: 10.1126/scitranslmed.3010567.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev