Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Möjliga fördelar med HPV-vaccination av pojkar

Publicerad: 13 maj 2015, 13:21

Foto: Thinkstock

I diskussionen om HPV-vaccinering av pojkar bör införas eller inte har nu holländska forskare gett en fingervisning om möjliga hälsovinster.

Ämnen i artikeln:

VaccinHpv-vaccin

HPV-vaccination har hittills vänt sig till flickor för att minska risken att utveckla livmodershalscancer, men vaccinationen tros också ge ett ökat skydd mot ett antal andra cancerformer såsom peniscancer, orofaryngeal cancer och analcancer.

Nu har holländska forskare beräknat nyttan av att eventuellt också inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet. Forskarna använde data från det holländska nationella cancerregistret på cancerformer som har en stark koppling till humant papillomvirus 16 och 18.

Med en vaccinationstäckning på 60 procent av flickorna som Holland har i dag, så minskar den totala sjukdomsbördan i de undersökta cancerformerna för män med 37 procent. För att förebygga ytterligare ett cancerfall skulle 795 pojkar behöva vaccineras.

En 90-procentig täckning av vaccinering av flickor, vilket är det svenska målet, skulle ge en motsvarande minskning i sjukdomsbördan på i snitt 66 procent. För att i detta fall förebygga ett ytterligare cancerfall skulle 1735 pojkar behöva vaccineras.

Huruvida pojkar bör vaccineras blir därför en avvägning av den ekonomiska kostnaden mot den hälsomässiga vinsten för befolkningen, enligt forskarna.

En grupp som inte omfattas av det allmänt ökade skyddet i den hetrosexuella befolkningen efter vaccination av flickor är män som har sex med män. Forskarna menar därför att det är viktigt att studera den gruppen ytterligare, för att eventuellt utarbeta specifika åtgärder.

I Sverige ingår HPV-vaccin i det nationella vaccinationsprogrammet för flickor som är födda 1999 eller senare.

Här kan du läsa hela studien:

Johannes Bogaards med flera. Direct benefit of vaccinating boys along with girls against oncogenic human papillomavirus: bayesian evidence synthesis. The British Medical Journal. Publicerad online 12 maj 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h2016.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev