Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Möss fick längre liv utan vilande celler

Publicerad: 5 februari 2016, 16:10

Amerikanska forskare har lyckats förlänga livet hos möss genom att ta bort celler som slutat dela sig. Det visar en studie publicerad i tidskriften Nature.


Människan har länge velat styra åldrandet, och nu visar alltså forskning att det går att förlänga livet på möss med hjälp av laborativa metoder. En upptäckt som även kan ha betydelse för människors livslängd.

Genom att injicera genförändrade möss med ett särskilt läkemedel kunde forskarna döda celler som var i ett permanent vilande stadium, så kallad senescens. Celltypen är en del av normalt åldrande men om de ackumulerar och blir för många kan vävnader skadas.

Resultaten visar att försökdjurens medellivslängd förlängdes med 20 till 30 procent när de förlorade de vilande cellerna. Dessutom fördröjdes cancerutveckling och insjuknandet i flera åldersrelaterade sjukdomar som drabbar njurar och hjärtat. Detta jämfört med en kontrollgrupp av möss som fick åldras normalt.

Forskarna tror att fynden kan vara viktiga för att bättre behandla åldersrelaterade sjukdomar hos människan i framtiden, möjligtvis genom att ta bort celler i senescens eller blockera deras effekt.

Men de nämner även att det krävs ytterligare studier för att ta reda på om vilande celler har samma centrala roll för människors hälsa.

Läs mer i abstract:

Naturally occurring p16Ink4a-positive cells shorten healthy lifespan. Darren J Baker med flera. Nature, publicerad online den 3 februari. Doi: 10.1038/nature16932

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev